sreda 15. jun 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Većina srednjoškolaca podržava ulazak Srbije u EU

Većina srednjoškolaca podržava ulazak Srbije u EU

BEOGRAD - Pristupanje Srbije Evropskoj uniji podržava 50,66 odsto srednjoškolaca, pokazala je anketa sprovedena među više od 2.500 učenika čiji su rezultati juče predstavljeni.

Prema rezultatima ispitivanja, 32,79 odsto đaka je neodlučno, a 16,55 odsto se protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Anketa je sprovedena u 40 srednjih škola, među đacima koji su koristili "Evropski dnevnik - mudar izbor", priručnik koji je objavila Delegacija EU u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvete i nauke.

Istraživanje je pokazalo da je 18,57 odsto srednjoškolaca veoma zainteresovano za evropsku integraciju Srbije, 30,92 je zainteresovano, 33,61 odsto srednjoškolaca "ne mari mnogo", a nezainteresovano je 16,90 odsto učenika.

Oko 57 odsto srednjoškolaca smatrra da bi članstvo Srbije u EU moglo pozitivno da utiče na njihove izglede za zapošljavanjae, a oko 59 odsto njih smatra da bi moglo da doprinese i ekonomskom razvoju zemlje.

Komentarišući rezultate istraživanja šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je đake u razgovoru najviše zanimalo da li će moći da putuju i školuju se u zemljama EU, kao i to koliko će članstvo u EU uticati na očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.

"Veoma je važno da mladi ljudi znaju šta ih očekuje u Evropskoj uniji i šta će to zančiti za njihov svakodnevni život", kazao je Dežer i istakao da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije u kojoj je objavljen priručnik "Evropski dnevnik - mudar izbor".

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović poručio je da je Evropska unija sada ostvariv cilj i da će sadašnji srpski srednjoškolci kada završe fakultete biti građani EU.

"Evropska unija podrazumeva poštovanje zakona i sistema vrednosti koji građanima donosi dobrobit", kazao je Obradović dodajući da Srbija postaje deo evropskog obrazovnog sistema i da se usvajaju evropski standardi i zakoni u toj oblasti.

Priručnik "Evropski dnevnik - mudar izbor" koristi oko 75.000 srednjoškolaca u Srbiji. Ova brošura nudi informacije o svim institucijama Evropske unije, kao i pravima koja ostvaruju njeni građani. Brošuru koristi 3,5 miliona tinejdžera u zemljama EU.

Komentari

EU je izmisljena da bi ojacao kapitalisticki sistem na racun siromasnih. Niko jos nikad nije rekao da kad udjemo u EU da je moguce da nam odrede kvotu od 200-300 hiljada stranaca koji mogu da rade, da traze azil, ili pak kad se radi o izbjeglicama. Ko ce vise da ih vrati to nigde ne pise. Sitni seljak ne moze da dodje do izrazaja u tom sistemu, moci ce samo da sije zito za sebe a ako zeli da si ispece rakiju morace da plati po jednoj litri 4 €. Prodavati vise nece moci. Nece moci vise da proda odojke jer moraju da narastu do 100 kg. a kad narastu onda ih mora dati za badava. Nema vise prodaje mleka, sira, sve ce to biti zabranjeno kako bi krupni kapitalisti ostali bez konkurencije. U svim tim brosurama koje pisu oni koji zele da nas prevdeu zedne preko vode stoji samo kako cemo preko noci postati bogati i kako cemo odmah sutradan primati troduple plate. Pa kad je to tako dobra zajednica kao u zemlji cudesa kako to da je Grcka bankrotirala, Irska, Portugal, Spanjolska a njemacka ima dug 1,8 biliona €. Sve to kao nije vazno, vazno je da kapitalisti zaradjuju pare na muci radnicke klase. To nam zeli i nas predsednik evropejac, a ja bi rekao da on nije niti evropejac niti srbin, niti crnogorac, on je nesto mnogo gore, arjevac.

E, super, a zna li se šta na tu temu kažu klinci u obdaništima?