ponedeljak 15. april 2013.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ministar Dinkić pozvao Italijane da ulažu u Srbiju

Ministar Dinkić pozvao Italijane da ulažu u Srbiju

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvao je italijanske investitore da ulažu u Srbiju, ističući brojne pogodnosti zemlje, među kojima povoljan poreski sistem, kvalifikovanu radnu snaga, finansijske podsticaje za ulaganja, kao i Sporazumi o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom i drugim zemljama.

Dinkić je, u obraćanju italijanskoj privrednoj delegaciji koja je u poseti Srbiji, naveo da ovde trenutno posluje oko 500 kompanija iz Italije, koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi i koje su u 2012. imale obrt od 2,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući investiciji Fijata ove godine godišnji obrt italijanskih kompanija dostići će četiri milijarde evra.

Dinkić je podsetio da su do sada najveće italijanske investicije u Srbiji bile u automobilskoj industriji, tekstilnoj, prehrambenoj i industriji nameštaja, kao i u sektoru finansija.

Ministar je napomenuo da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena sa Italijom bila oko 2,4 milijarde evra i da je Italija drugi izvozni partner Srbije, a na trećem mestu po uvozu.

Za prva dva meseca ove godine, kako je rekao, Srbija je udvostručila izvoz u Italiju i prvi put u istoriji ostvarila suficit s tom zemljom i očekuje nastavak tog trenda do kraja godine, tako da zemlja ostvari ili blagi suficit ili uravnoteženu razmenu, a izvoz Fijata značajno će doprineti tome.

Dinkić je naveo da će u 2013. Italija izbiti na prvo mesto kao glavno izvozno tržište Srbije, a iza nje će biti Nemačka.

Udruženje italijanskih preduzetnika "Konfindustrija Srbija" organizovalo je dvodnevnu posetu Srbiji predstavnika više od 60 italijanskih preduzeća iz sektora građevinarstva i energetike, zainteresovanih za saradnju i razvoj.