petak 15. mart 2013.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srpski bankari za kradit traže i test na sidu

Srpski bankari za kradit traže i test na sidu

BEOGRAD - Najteže je kod banke dobiti stambeni kredit. Osim što je reč o velikom zaduženju na dugi rok, što automatski znači i detaljnu proveru obimne dokumentacije, klijenti moraju zbog osiguranja života da plate i lekarski pregled, a u pojedinim slučajevima prilože čak i negativan rezultat testa na sidu, kako bi dobili polisu.

Doduše, ove uslove postavljaju osiguravajuće kuće, ali banke bez uplaćenog osiguranja uglavnom ne odobravaju hipotekarne kredite.

Ni manji iznosi zajmova nisu bezazleni u pogledu tražene dokumentacije.

"Za refinansiranje kredita od 200.000 dinara kod jedne strane banke tražili su mi uobičajene potvrde o primanjima, ali i prijavu prebivališta i obavezno tri telefonska broja: kod kuće, na poslu i broj mobilnog", objašnjava Beograđanin R.B.

"Ono što me je začudilo jeste što su mi tražili zdravstvenu knjižicu na uvid, kao i jednu fotokopiju. Na pitanje zašto im je to potrebno, samo mi je rečeno da je to „standardna procedura banke“".

Jasno je da banka na ovaj način, u stvari, proverava poslodavca svog budućeg dužnika, jer, ako zdravstvena knjižica nije overena, poslodavac ne plaća svoje obaveze prema državi, pa je pitanje da li ih redovno izmiruje i prema svojim zaposlenima.

To predstavlja i potencijalnu opasnost po banku, bez obzira na to koliko kredit koji se uzajmljuje bio mali.

Banke, već standardno, traže od svakog klijenta, čak i za običan „dozvoljeni minus“, da navede lične podatke i članova svoje porodice.

Najobičniji obrazac za kredit sadrži pitanja poput: bračnog stanja, broj dece i drugih izdržavanih članova domaćinstva, broj onih koji imaju prihode, visina plate supružnika. Traže se i detalji o mestu prebivanja: da li je reč o stanu ili kući, iznajmljenom prostoru, ili onom u roditeljskom ili možda sopstvenom vlasništvu.

Neretko zahtevaju se i odgovori na pitanja da li posedujete automobil i druge nekretnine, kao i prihode po nekom drugom osnovu.