utorak 15. mart 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Daleko je Srbija od japanske radijacije

Daleko je Srbija od japanske radijacije

BEOGRAD - Posledice nuklearnog incidenta u Japanu neće se osetiti u Srbiji, ali će Institut za nuklearne nauke u Vinči, bez obzira na to, svakodnevno pratiti stanje u vazduhu u državi.

Prema rečima naučnog saradnika Instituta u Vinči Ilije Plećaša, ne treba očekivati da će radioaktivne čestice iz Japana stići do Srbije.

"Moguće je da ćemo otkriti neke tragove, kao što smo otkrili tragove indijskog testiranja nuklearne bombe pre 40 godina, ali nema opasnosti da će to uzrokovati povećanje nivoa radioaktivnosti u vazduhu u Srbiji", kazao je Plećaš.

Eksplozija u reaktorskim zgradama japanske nuklearne elektrane "Fukušima" je izazvala vanredne mere u toj zemlji pogođenoj razornim zemljotresom, cunamijem i erupcijom vulkana.

"Eksplozije u nuklearnoj elektrani nisu posledica zemljotresa i uzdrmavanja elektrana već cunamija, koji je poplavio motore pumpi za hlađenje nuklearne elektrane", rekao je Plećaš.

On je odbacio mogućnost ponavljanja "černobiljskog scenarija", kada se u tom tada sovjetskom gradu 1986. godine desila nuklearna katastrofa čije su se posledice osetile širom Evrope, te i u Jugoslaviji.

"Sreća je što nuklearna elektrana u "Fukušimi" nema isti moderator od grafita kao černobiljska, zbog čega u atmosferu nisu otišle radioaktivne čestice već para", objasnio je Plećaš i dodao da, uprkos tom incidentu, budućnost i dalje vidi kao "nuklearnu budućnost".

"Sigurno je da će događaj u Japanu usporiti 'renesansu' nuklearnih elektrana, ali i dalje smatram da je jedina budućnost - nuklearna budućnost", kazao je Plećaš.

Plećaš je dodao da u regionu od 400 kilometara od granica Srbije postoji 20 atomskih centrala.

"Slovačka, Češka, Mađarska, Bugarska, Rumunija...sve te zemlje poseduju nuklearne elektrane. Radioaktivne čestice bi iz Bugarske u slučaju kvara došle u Srbiju za 15 minuta." Prema njegovim rečima, izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji je nemoguća zbog visoke cene i moratorijuma na izgradnju nuklearki.

"Trebalo bi ukinuti moratorijum i školovati stručnjake koji bi znali kako da postupaju u situacijama izazvanim eventualnim kvarovima u nuklearnim elektranama. To je najmanje što možemo trenutno uraditi", ocenio je Plečaš.