utorak 15. februar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Oporavak dece obolele od raka o trošku RZZO

Oporavak dece obolele od raka o trošku RZZO

BEOGRAD - Deca obolela od raka, posle završenog lečenja, od ove godine imace pravo na 21 dan rehabilitacije u specijalizovanim ustanovama o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), rekao je danas direktor RZZO prof. dr Aleksandar Vuksanović.

Na konferenciji za novinare Vuksanović je dodao da će deca to pravo moći da ostvare u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju Ivanjica i u drugim ustanovama koje se bave rehabilitacijom dece.

Prema rečima Vuksanovića, cilj dečje hematoonkologije nije samo izleciti pacijenta već mu obezbediti dug i kvalitetan život, a jedan od oblika pomoći deci oboleloj od raka jeste i psihosocijalna podrška.

"Pored lekova i hemioterapije, bitan faktor u lečenju dece obolele od raka jeste njihova što brža resocijalizacija i u skladu s tim RZZO je prepoznao problem i omogućiće mališanima da kroz igru i druženje u centrima za rehabilitaciju brže prevazidu teškoce u lečenju", istakao je dr Vuksanović.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Žana Korolija je ukazala na nedostatak psihologa u klinikama gde se leče deca obolela od raka, istakavši da je zbog toga pokrenuta kampanja za realizaciju projekta psihosocijalne pomoći u dečijim bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Korolija je izrazila nadu da će ta kampanja okupiti multidisciplinarni tim koji će oboleloj deci i njihovim bližnjima pružiti pomoć, a koji ce okupiti psihologe, logopede, sociologe...

Zbog zalaganju na unapredenju lečenja dece obolele od raka, predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Novka Tomić je doktoru Vuksanoviću uručila zahvalnicu.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, 400 dece se godišnje leči od malignih bolesti, pri čemu je najčešce maligno oboljenje kod dece akutna leukemija.

Deca u Srbiji se od malignih bolesti leče u pet zdravstvenih ustanova - u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", Univerzitetskoj dečijoj kliniči u Tiršovoj, službi pedijatrijske onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu i na odeljenju za dečju hematologiju i onkologiju u Klinickom centru Niš.