utorak 15. februar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nema štrajka u većini škola

Nema štrajka u većini škola

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je juče da skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuje 836 škola, što je oko 44 odsto od ukupnog broja škola u Srbiji. Prema podacima ministarstva, nema škola koje štrajkuju potpunom obustavom nastave.

Časovi se u punom trajanju od 45 minuta održavaju u 1.016 škola, što je oko 56 odsto od ukupnog broja škola u Srbiji.

Ministarstvo prosvete pozvalo je na novu rundu razgovora predstavnike reprezentativnih sindikata koji su u petak podneli novi predlog protokola, kojim se od vlade traži povećanje zarada prosvetnim radnicima za 20 odsto do kraja godine.

Predlog su podnela tri od ukupno četiri reprezentativna sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti.

Sastanak je zakazan za 16.30 u ministarstvu finansija, a sa predstavnicima sindikata razgovaraće ministar prosvete Žarko Obradović i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Novim protokolom tri sindikata od vlade traže povećanje plata do kraja godine za 20 odsto. U predlogu protokola je zatražena i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata za oko 20 odsto i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Prosvetni sindikati štrajkuju od 28. januara. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio ranije ponuđeni protokol Vlade i doneo odluku o prekidu štrajka.

U potpisanom protokolu ne pominju se precizni procenti povećanja plata, ali taj sindikat tvrdi da predviđeni priliv u budžetu trebalo da obezbedi da plate prosvetnih radnika budu povećane do kraja godine za oko 14 odsto.