utorak 15. februar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dan vojske Srbije obeležen u Novom Sadu

Dan vojske Srbije obeležen u Novom Sadu

NOVI SAD - Povodom Dana Vojske Srbije - 15. februara, u Garnizonu Novi Sad juče je priređena svečanost kojoj su prisustvovali predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, episkop bački Irinej, predstavnici pokrajinskih, okružnih i gradskih vlasti kao i drugih organizacija i institucija.

Obraćajući se postrojenim jedinicama u kasarni "Jugovićevo" i mnogobrojnim gostima, Egereši je svim pripadnicima VS čestitao praznik, naglasivši da su učinjeni veliki koraci u modernizaciji i profesionalizaciji vojske, koja značajno doprinosi stabilnosti naše zemlje i njenoj politici mira na prostoru jugoistočne Evrope.

"Vojska Srbije može biti primer u društvu kako sprovesti tranziciju i profesionalizaciju, a u isto vreme u svakom trenutku biti nezaobilazan faktor stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti", rekao je predsednik vojvođanskog parlamenta.

Egereši je naglasio da je uloga VS i duboko humana, jer je njeno angažovanje u svakom trenutku dragoceno, iskreno i požrtvovano i dodao da će pokrajinska administracija nastojati da, u okviru svojih nadležnosti, sa VS ostvaruje uspešnu i obostrano korisnu saradnju.

Pozdravljajući oficire, podoficire, vojnike i goste svečanosti pozdravom "Pomozi Bog", vladika Irinej je istakao da je to tradicionalni pozdrav našeg naroda i naše vojske i u ime Eparhije bačke i Srpske pravoslavne crkve čestitao pripadnicima novosadskog garnicona i Prve brigade VS "ovaj veliki zajednički praznik" države i vojske.

Vladika Irinej je podsetio na "svima znanu istinu" da je "kroz istoriju vojska Srbije uvek bila oslobodilačka i vodila isključivo odbrambene i oslobodilačke ratove".

On je izrazio uverenje da će i ubuduće, ako bude potrebno, naša vojska "uvek biti na odbrambenim i oslobodilačkim pozicijama, a nikada u službi bilo čijih i bilo kakvih agresivnih agresivnih, osvajačkih i nasilničkih planova u ovome svetu".

Episkop Irinej je naveo da se privode kraju razgovori čelnika tradicionalnih crkava i verskih zajednica u našoj zemlji s jedene i predstavnika države i vojske s druge strane o obnavljanju institucije vojnih sveštenika, "jedne bitne dimenzije koja je uvek kroz istoriju pratila našu vojsku i njenu misiju u narodu i državi".

Ta institucija bi uskoro trebalo da ponovo bude realnost u našoj vojsci i državi "po ugledu na sve druge istaknute vojske u Evropi i u svetu", što će značajno doprineti negovanju duhovnih i moralnih vrednosti kod nas, zaključio je vladika Irinej.

Postrojenim pripadnicima Prve brigade Kopnene vojske, Rečne flotile, Protivvazdušne odbrane i Vojne policije obratio se i zamenik komandanta Prve brigade pukovnik Željko Tramošljika, a potom je pročitana čestitka predsednika republike Borisa Tadića povodom Dana VS i saopštena imena nagrađenih oficira, podoficira i vojnika.