ponedeljak 14. septembar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vozači prinudno parkirali kamione

OD 9. SEPTEMBRA ITALIJA NE PRIZNAJE SRPSKE VOZAČKE DOZVOLE

Vozači prinudno parkirali kamione

Više od 5.000 srpskih šofera ostaje da polaže za italijanske vozačke dozvole, ali će na njih morati da čekaju godinu dana

BEOGRAD - Više od 5.000 srpskih vozača zaposlenih u Italiji od 9. septembra je prestalo da radi, pošto vlasnici preduzeća zbog visokih kazni predviđenih novim Zakonom o saobraćaju više ne smeju da ih puste da voze sa nepriznatim srpskim vozačkim dozvolama.

Borović: Italijani rigidni

Borislav Borović, bivši pomoćnik ministra za infrastrukturu za drumski transport, kaže da je problem sa dozvolama postoji zbog toga što nije potpisan bilateralni sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje. Dok sam bio pomoćnik ministra pokušavao sam da rešim taj problem i više puta sam se obraćao MUP-u gde su mi rekli da Italijani odbijaju da potpišu bilateralni sporazum kojim bi se naše vozačke dozvole priznale. Oni su rigidni i pozivaju na to da naša dokumentacija nije kompatibilna sa njihovom, ali ne vidim zašto to rade kada naše dozvole priznaju zemlje sa strožim saobraćajnim propisima - kaže Borović.


Italijanski novi zakon predviđa da svi vozači sa italijanskim dozvolama C i E kategorije moraju da dobiju i profesionalne „ćiku-ći“ CLJC dozvole, ali srpski vozači na to nemaju pravo jer srpske dozvole u Italiji ne važe.
Dejan Borovićanin iz Kraljeva koji od 2001. godine vozi hladnjaču u preduzeću „Baldo transporti“ u mestu Rovereto blizu Trenta u Italiji kaže da je u sredu, bez obzira što ima radnu dozvolu, morao da parkira vozilo i da napusti posao.
- Zbog stupanja na snagu novog Zakona o saobraćaju u Italiji od 9. septembra više od 5.000 vozača iz Srbije će dobiti otkaz u italijanskim preduzećima, jer gazde ne smeju da nas drže sa nevažećim srpskim dozvolama. Ima nas iz Kraljeva, Kragujevca, Novog Pazara... Do sada su kazne bile male, a po novom zakonu ako policija zatekne vozača sa nevažećom dozvolom oduzima mu vozilo na dva meseca i mora da plati ogromnu kaznu. Zato italijanske gazde neće da rizikuju i moraju da nas otpuste. Već četiri-pet godina opsedamo ambasadu i konzulate i zovemo Ministarstvo spoljnih poslova sa molbama da se ovaj problem reši i, uprkos obećanjima, nisu uradili ništa. Ukoliko se ne izbore da se naše dozvole priznaju mi ćemo svi morati da se vratimo u Srbiju - kaže Borovićanin koji dodaje da je pomoć putem SMS poruke tražio i od ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, ali je dobio odgovor da srpski vozači mogu da voze sa međunarodnim dozvolama, što u njihovom slučaju ne važi jer imaju italijanske papire za vozila.
On ističe da je srpskim vozačima jedino još ostalo da u polažu za italijanske vozačke dozvole ali bi na njih morali da čekaju godinu dana.
- Prvo bi morali da idemo na obuku šest meseci za italijanske dozvole, a onda još šest meseci za profesionalne „ćiku-ći“ dozvole. Za to bismo morali da platimo hiljadu evra, a to nam se ne isplati - kaže Borovićanin i dodaje da su svi radnici vode kao suspendovani zbog čega nemaju pravo ni na novčanu nadoknadu italijanskog Zavoda za zapošljavanje.
U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je sve u vezi sa ovim slučajem u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. U Ministarstvu unutrašnjih poslova Glas javnosti je dobio odgovor da i pored toga što je Srbija potpisnik Ženevske konvencije u skladu sa kojom se izdaju vozačke dozvole, državljani Srbije koji imaju odobren boravak u Italiji i vozačku dozvolu izdatu u Srbiji moraju da polažu vozački ispit u Italiji.
- To znači da nije omogućena zamena srpskih vozačkih dozvola za italijanske i to važi za sve kategorije. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u postupku usaglašavanja odredaba bilateralnog sporazuma o priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Italijom pružilo svu stručnu pomoć. Detalji i tekst bilateralnog sporazuma su usaglašeni i o tome je obaveštena italijanska strana. Potpisivanje sporazuma se očekuje u skorijem vremenskom periodu - kažu u MUP-u.