četvrtak 14. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Studenti iz Srbije pobedili na takmičenju EU

Studenti iz Srbije pobedili na takmičenju EU

BRISEL - Grupa studenata Beogradskog Univerziteta koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona pobedila je na takmičenju Evropske komisije u obnovljivim izvorima energije, izjavio je agenciji Beta vođa tog tima, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miloš Milisavljević.

Milisavljević je rekao da je solarni šunjač koji su on i njegove kolege izumele u Briselu proglašen najbolji u "kategoriji smanjenja javne potrošnje" energije.
"Od 309 projekata koliko je bilo prijavljeno plasirali smo se u 27 najboljih. Mi smo ovde ubedljivo najmlađi učesnici. Upravo smo saznali da smo pobedili i da smo postali najbolji projekat u oblasti održivog razvoja u Evropi", rekao je Milisavljević. On je dodao da je solarni punjač ispred zgrade Evropskog parlamenta.
Prema njegovim rečima,
solarni punjač će biti izložen ispred zgrade Evropskog parlamenta do petka, a potom će biti vraćen u Beograd. Milisavljević je rekao da su svi ostali učesnici takmičenja bili iz zemalja Evropske unije i da je jedino njegov tim i zemlje nečlanice Unije.

"Ovo je za nas veliki uspeh. Mi smo jedini iz zemlje koja nije članica Evropske unije. Nismo mogli ni da zamislimo da postavimo naš punjač ispred zgrade Evropskog parlamenta, a pre samo šest meseci smo ga postavili u Obrenovcu", rekao je on.
"Pored nas bilo je još pet kategorija, gde su se uglavnom takmičile velike institucije, poput Renoa iz Francuske koji je u svojoj kategoriji osvojio prvo mesto", rekao je Milisavljević.
Uređaj pod nazivom "Strouberi drvo" (Strawberry), koji su izumeli srpski studenti, postavljen je ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu tokom manifestacije Nedelja održivog energetskog razvoja. Tu manifestaciju organizuje Evropska komisija.
Javni solarni punjač ima oblik drveta, sa stubom oko koga su postavljene klupe za sedenje i stilizovanom nadstrešnicom od nerđajućeg čelika na kojoj je postavljen solarni panel.
Elektronska oprema svake večeri SMS porukom obaveštava konstruktore o broju korisnika mobilnih punjača, kao i o količini proizvedene i potrošene struje.