nedelja 14. februar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Pramen nade

NA SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA ORGANIZOVANA AKCIJA SOLIDARNOG ŠIŠANJA

Pramen nade

BEOGRAD - Svetski dan dece obolele od raka, 13. februar, ove godine je obeležen akcijom "Pramen nade", odnosno simboličnim masovnim šišanjem u cilju pružanja moralne i materijalne podrške deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima. Centralno dešavanje održano je juče, od 13 do 15 sati u Tržnom centru "Delta siti" u Novom Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka Novka Tomić rekla je da je cilj akcije, kojoj su se odazvale i brojne poznate ličnosti, da se skrene pažnja i podigne svest javnosti o značaju problema dece obolele od kancera.
- Osnovni motiv je pomoći oboleloj deci i njihovim roditeljima, jer za izlečenje nisu neophodni samo lekari, već i bolji uslovi lečenja i pažnja i ljubav - rekla je ona.

Lekar Instituta za majku i dete Dragan Mićić naveo je da u Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 250 dece i da oko 70 odsto njih bude izlečeno i istakao da su te bolesti retke kod dece, ali da je njihovo lečenje skupo i da i bogatije zemlje ne mogu same da obezbede komfornije uslove lečenja.

Ključne reči:

Komentari

Nasa drzava spada u siromasne drzave sa malim bruto-produktom, pa su i izdvajanja za zdravstvo mala i nedovoljna. Neophodne su donacije bogatih gradjana. Pre Drugog svetskog rata svi najveci trgovci i fabrikanti su se nadmetali u donacijama, kao sto su Kolarcev Univerzitet, Kapetan Misino zdanje (sadasnji Rektorat) itd. Letos sam bio na vencanju u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila sa ovecom portom, koja se nalazi pored ograde Partizanovog stadiona. Sagradio je beogradski trgovac u spomen svojim palim saborcima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Nasim “novopecenim biznismenima” ni na kraj pameti nije da proiloze neku paru u borbu protiv raka, od ogromnih para koje su stekli na neki volseban nacin. Zato cu ih javno podsetiti i nabrojati: Mira Markovic, Bora Milosevic, braca Karic, Miskovic, Matijevic, Peconi, Drakulic, Kostic, Subotic, Saric, Buha itd. Ako bi dvadesetak biznismena iz Srbije i dijaspore svake godine prilozili po milion eura u novoosnovani Fond za borbu protiv raka (sa postenim UO, da deo para “ne ispari”), izracunajte i sami koliko bi aparata za rano otkrivanje raka mogli svake godine da se pusti u rad sirom Srbije. Bez toga nema nista. Ovakve akcije jadnih roditelja donose malo para, ali ih iz Ministarstva zdravlja podrzavaju iz politickih razloga, da se slikaju pored njih.
Boza Bogdanovic, Bor
P.S. Bor je prvi u Evropi i treci u svetu po broju obolelih zena od raka dojke, a borsko groblje radi sa 300% kapaciteta. Ovog momenta mogu nabrojati nekoliko desetina Borana koji su se obogatili u vreme Milosevica, a niko od njih i dinar nije prilozio u borsko zdravstvo. Kako ih nije sram.