petak 14. januar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Oko 1.300 onkoloških bolesnika zvalo telefon za podršku

Oko 1.300 onkoloških bolesnika zvalo telefon za podršku

BEOGRAD - Za samo tri meseca od kada je počela sa radom, Liniji za psihološku podršku obolelima od raka i članovima njihovih porodica do sada se javilo 1.300 građana Srbije, izjavila je psiholog Tamara Klikovac.

Najviše poziva na broj 0800-202-303 je bilo iz Beograda (30 odsto), zatim iz Vojvodine (20 odsto), iz centralne Srbije (15 odsto), zapadne (10 odsto) i iz južne Srbije (5 odsto), navela je ona.

Prvi analizirani podaci iz baze podataka o korisnicima linije za psihološku podršku, upućuju da su se u znatno većem procentu javljale žene (72,3 odsto) u odnosu na muškarce (27,7 odsto).

- Prosečno vreme trajanja razgovora je 20 minuta, mada razgovori u velikom broju slučajeva, čak u 70 odsto poziva, traju i do 50 minuta, kao prave psihološko-savetodavne seanse - rekla je novinarima Klikovac.

Ona je dodala da su se u najvećem broju slučajeva javljali onkološki pacijenti lično, njih 60 odsto, ali da su se često javljali i članovi porodice - bračni drug, ćerka, sin, blizak rođak, prijatelj.

Klikovac je istakla da se u određenom broju slučajeva sa korisnicima radi takozvano kontinuirano telefonsko psihološko savetovanje, odnosno korisnici se savetnicima javljaju po nekoliko puta.

Što se tiče problematike pacijenata, Klikovac je ukazala da su se korisnici linije koji u protekla tri meseca uglavnom javljali jer su bili uplašeni, usamljeni, zbunjeni, zabrinuti, anksiozni, plačljivi, tužni, demoralisani, depresivni sa osećanjem krivice, očajanja, bespomoćnosti i besmisla.

- U najvećem broju slučajeva prisutan je strah od dijagnoze maligne bolesti, lečenja, ishoda lečenja kao i neizvesnost iskazana kroz pitanje šta ih čeka i šta će biti sa njima - kazala je Klikovac dodajući da su se u znatnom procentu, oko 30 odsto, korisnici žalili na postojanje autodestruktivnih misli i ponašanja.

Iako je svaki korisnik linije poseban i drugačiji i što je najbitnije anoniman, jer princip rada linije je da se ne insistira na predstavljanju, mogu se izdvojiti problemi zbog kojih su se korisnici linije javljali među kojima su problemi u porodici, strahovi od dijagnoze i posledice lečenja, recidiva bolesti, bola, propadanja, egzistencijalni problemi, problemi u širem socijalnom okruženju, nedovoljna informisanost o bolesti, lečenju, ishodu i slično.

Klikovac je rekla da su se članovi porodice uglavnom javljali radi dobijanja saveta kako da otvoreno pričaju o bolesti sa obolelim članom, a da ne obeshrabre i ne demorališu obolelog, kako da pomognu i adekvatno neguju člana porodice u terminalnom stadijumu bolesti, kako da objasne deci postojanje bolesti u porodici, kako da se pripreme na potencijalni gubitak člana porodice i prevladaju teška osećanja u vezi sa tim, kako da reše etičke dileme u vezi sa odlukom da li da nastave lečenje iako su šanse za uspeh neizvesne i male...

Tim edukovanih psihologa koji odgovaraju na pozive radi u prostorijama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, pacijenti se mogu javiti na broj telefona 0800-202-303, a pozivi su besplatni sa fiksnog telefona i dostupni pacijentima iz cele Srbije svakoga dana od 10 do 22 časa.

Uzimajući u obzir epidemiološke podatke po kojima se broj novoobolelih pacijenata od različitih malignih bolesti svake godine povećava, a prema najnovijim podacima, u Srbiji ima oko 32.000 obolelih od raka što je ukazalo na neophodnost aktiviranja Linije za psihološku podršku ljudima koji su oboleli od najtežih, malignih bolesti kao i članovima njihovih porodica.

Linija je otvorena u okviru realizacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka", koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Srbije u saradnji sa Srpskom asocijacijom za psiho-onkologiju.