utorak 13. decembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Optužnica zbog zločina protiv Srba u kasarni Viktor Bubanj

Optužnica zbog zločina protiv Srba u kasarni Viktor Bubanj

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Besima Muderizovića (59), Ramiza Avdovića zvanog "Daidža" (56) i Vintila Luliana Nikolae (47) zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Besima Muderizovića (59), Ramiza Avdovića zvanog "Daidža" (56) i Vintila Luliana Nikolae (47) iz Sarajeva, zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", saopšteno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni Muderizović, bio je zamenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", Avdović, rođen u Foči, bio je komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintil Lulian Nikolae, rođen u Bukureštu, stražar u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj".

Optužnica ih tereti kao učesnike udruženog zločinačkog poduhvata, koji je otpočeo početkom maja 1992. godine i trajao do kraja novembra 1992. godine, čiji je cilj bio zarobljavanje sarajevskih Srba i čuvanje u nehumanim uslovima u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" u Sarajevu, suprotno odredbama Ženevske konvencije, objavile su banjalučke Nezavisne.

Radi realizacije tog zajedničkog cilja, oni su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja tako što su privedene civile srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj”, što je imalo za posledicu smrt osamnaest zatvorenika - navodi se u saopštenju.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je u bivšoj kasarni  bilo zarobljeno najmanje dvesto Srba, kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

E.P.K.