petak 13. jul 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Analitičari: Crkva se meša u državna pitanja

Analitičari: Crkva se meša u državna pitanja

BEOGRAD - Poziv patrijarha Irineja na jedinstvo Srba i poruka da Crkva nikada neće "prihvatiti i pomiriti" se sa predajom Kosova i Metohiji, stručnjaci uglavnom ocenujuju kao najneposrednije mešanje poglavara SPC u državna pitanja.

Analitičar Mirko Đorđević kaže da se Crkva odavno meša u poslove države, a zalaganje patrijarha da predstavnica URS-a Verica Kalanović bude ministarka vera, o čemu su javili pojedini beogradski mediji, govori da su se poglavar i Sinod najneposrednije uključili i u formiranje vlade.

Takvim mešanjem SPC je prekoračila temljno načelo da je Crkva slobodna i autonomna i ne određuje politiku države ni po Ustavu Crkve, ni po Ustavu države.

"SPC je zapravo odlučujući faktor u političkim zbivanjima, ali koliko će to dobra doneti državi, a koliko Crkvi, ostaje nam da vidimo", rekao je Đorđević.

Đorđević, naime, smatra da Crkva ima ogroman uticaj i da je teško očekivati da se neko iz države tome usprotivi, posebno u ovom "neizvesnom i neugodnom" trenutku kada je došlo i do promene u političkom vrhu zemlje.

On je ukazao na činjenicu da je i predsednik Tomislav Nikolić, kao i druge političke strukture, sve kooperativniji u prihvatanju da se, kada je o Kosovu reč, mora poštovati realnost, pa makar to bilo i bez formalnog priznanja.

"To je očito izazvalo gnev patrijarha koji je na dosta grub način pozvao Srbe na jedinstvo rekavši da je to jedinstvo moguće ako se "ima malo želje i ako se gleda malo dalje od nosa", rekao je Đorđević.

Univerzitetski profesor u penziji Zagorka Golubović smatra besmislenim reči patrijarha koji kaže da se Crkva nikada neće pomiriti, niti prihvatiti predaju Kosova jer, kaže ona, znamo da smo Kosovo odavno izgubili.

Golubović smatra da je Crkvi dato pravo da bude paralelna sa državom, što je, smatra ona, i najveći problem.

"Praktično mi nismo više sekularno društvo i porekli smo sve ono što je davnih godina uspostavljeno, a to je odvojenost države od Crkve", rekla je Golubović za koju stav patrijarha nije iznenađenje jer takav stav, kaže, ima i većina državnika u Srbiji.

Osvrnuvši se na komentar patrijarha da bi predajom Kosova njegovo sedište u Pećkoj patrijarši bilo u drugoj državi, Golubović kaže da to ne bi bilo prvi slučaj i da bi to pitanje moglo biti uređeno preko Ujedinjenih nacija.

Analitičar Živica Tucić smatra da Crkva uvek treba da izbegne stvaranje utiska da svojim porukama želi da deli političke preporuke. Mada, dodao je, Crkva može da iznosi svoje mišljenje.

"U demokratijama "čista" politika je stvar izabranih organa, parlamenta pre svega, mada i to nije garancija da će odluka biti mudra. Kosovsko pitanje jeste unutrašnje pitanje, istorijsko i nacionalno, ali pre svega međunarodno", kazao je Tucić, koji smatra da Crkva ne bi trebalo da istupa sa konkretnim rešenjima jer je to onda politika.

On navodi i da je poziv patrijarha na jedinstvo svakako dobronameran, ali retoričan, dodavši da narod, mali ili veliki, ne treba da teži potpunom jedinstvu koje nema ko da stvori.

Tucić smatra da oko Kosova, manje više već postoji jedinstvo, sem ako se, kako kaže, ne misli na "nešto krupno" što će novi predsednik i buduća vlada preduzeti.

"Imam utisak da će novi predsednik i buduća vlada nešto krupno preduzeti, za to sada traže što širu podršku, a ne govore još šta je u pitanju. Predsednik Nikolić je očigledno o tome razgovarao sa patrijarhom, koji je nakon tog susreta poželeo da pozove na jedinstvo", rekao je Tucić.

Komentari

Tako pise u Ustavu. Evo i ja se mesam.