nedelja 13. februar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dačić na vežbi "Ušće 2011"

PROSLAVA DANA VOJSKE SRBIJE

Dačić na vežbi "Ušće 2011"

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovaće danas vojnoj vežbi "Ušće 2011", koja će se održati u Parku mira i prijateljstva, na beogradskom Ušću.

Pokaznoj vežbi, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Dan državnosti, 15. februar, ove godine će, u organizaciji Vlade Srbije, biti obeležen nizom izložbi i drugih manifestacija, a, kako je Sretenje i Dan Vojske Srbije, biće obeleženo i pokaznom vojnom vežbom u Beogradu.

Povodom Dana državnosti predsednik Tadić dodeliće 15. februara odlikovanja građanima, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, a tog dana položiće i venac na grob Neznanog junaka na Avali.

Izložbe u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Valjevu biće posvećene simbolima srpske državnosti - ustavima, zastavama, odlikovanjima i vladarskim insignijama.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković položiće venac u fruškogorskom manastiru Krušedol na grob kralja Milana Prvog, povodom 110. godišnjice njegove smrti. Kneževini Srbiji je, naime, tokom vladavine kneza, a potom i kralja Milana priznata nezavisnost.

Sretenje je za nacionalni praznik Dan državnosti proglašeno 1. jula 2001. godine, a ono se od 2007. obeležava i kao Dan Vojske Srbije.

Na verski praznik Sretenje Gospodnje 1804. godine u Orašcu kod Topole podignut je Prvi srpski ustanak predvođen Đorđem Petrovićem Karađorđem, a 1835. u Kragujevcu, u Kneževini Srbiji, usvojen je ustav, prvi u modernoj istoriji naše države.

Komentari

Dačić na vežbi "Ušće 2011"

Па к`о да је Јосип Броз,сунце ти пољубим!!!!Аууууу!!!