ponedeljak 12. decembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Suša oborila proizvodnju struje na Drini i Limu

Suša oborila proizvodnju struje na Drini i Limu

BAJINA BAŠTA - Dotok reke Drine u Hidroelektranu "Bajina Bašta" iznosi manje od šestine prosečnog koji je 330 kubika u sekundi, odnosno tek osamdeseti deo dotoka iz decembra prošle godine, ukazao je danas direktor "Drinsko-Limske HE" Mijodrag Čitaković.
"U prvoj polovini ove nedelje dotok vode u HE "Bajina Bašta" bio je 50 kubnih metara u sekundi, što je ispod minimuma. Srednji dotok iznosi 330 kubika, dok je prošle godine u ovo doba bio 4.000 kubika u sekundi", naveo je Čitaković.
"Od februara nije pala ozbiljnija kiša. Ovakva suša se ne pamti u poslednjih 40 godina. Zato je proizvodnja u HE "Bajina Basta" za prvih osam dana decembra bila 6,5 miliona kilovat sati što je samo 16,5 odsto decembarskog plana", kazao je on.
Prema njegovim rečima, HE "Bajina Bašta" je ove godine proizvela nešto više od 1,1 milijarde kilovat-sati, a reverzibilna HE "Bajina Bašta" vise od 558,32 miliona kilovat-sati, odnosno ukupno 1,66 milijardi kilovat-sati, a to je znatno ispod plana.
U "Limskim HE" plan proizvodnje je u HE "Uvac" u decembru ostvaren sa 74 odsto, u HE "Potpeć" sa 64 odsto, a u HE "Kokin Brod" sa 55 odsto, rekao je direktor i dodao da je jedino HE "Bistrica" premašila plan za 16,3 odsto. Ostvarenje plana u HE "Elektromorava" je 90,45 odsto.