ponedeljak 12. decembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Narodni kazan opstaje uprkos teškoćama

Narodni kazan opstaje uprkos teškoćama

BEOGRAD - Uprkos krizi, nadležni obećavaju da rad narodnih kuhinja neće biti doveden u pitanje, jer su obezbeđena sredstva za njihov nesmetan rad. U Srbiji su, ne računajući Beograd, otvorene 72 narodne kuhinje.

Zbog sve većeg siromaštva, broj onih kojima je besplatan obrok neophodan, daleko je veći od trenutnog broja korisnika, procenjuju nadležni. Zimi, kada nema sezonskih poslova, ljudi teško preživljavaju, pa im je obrok iz narodne kuhinje jedini u danu.

U Srbiji, ne računajući Beograd, otvorene su 72 narodne kuhinje. Njihov rad ne zavisi od potreba, već od mogućnosti. Za sada nema problema, ali je moguće, kažu nadležni, da će od Nove godine, nekima biti potrebna pomoć,prenosi RTS Grad Beograd već drugu godinu priskače u pomoć Prokuplju. Ove godine donirali su im dva miliona dinara.

Milomir Nikolić iz Crvenog krsta u Prokuplju kaže da imaju 950 korisnika narodne kuhinje, ali da postoji još socijalno ugroženog stanovništva, koji iz tehničkih razloga nisu u mogućnosti da koriste kuhinju jer žive na 30 do 50 kilometara od centra.

U Valjevu je osnovan poseban fond u koji novac uplaćuju društveno odgovorna preduzeća, građani, a počinioci lakših krivičnih dela, umesto plaćanja kazne novac daju za narodne kuhinje.

Sekretar Crvenog krsta Valjeva Miroslav Đukić kaže da to na neki način oslobađa gradski budžet od dela troškova koji su inče predviđeni.

"Za narednu godinu povećaćemo broj sa 250 na 300 gradskih korisnika, a u decembru ćemo podeliti 350 prehrambenih paketa", kaže Đukić.

U Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da hrane i para ima dovoljno i da će sve narodne kuhinje nesmetano raditi.

"Imamo neke rezervne varijante da ukoliko bi neka narodna kuhinja došla u rizik da do kraja godine prestane da radi, možemo da priskočimo sa namirnicama koje su još na raspolaganju Crvenog krsta iz kontingenta namirnica od prošle godine", kaže Ljuba Pejaković iz resornog ministarstva.

Resorno ministarstvo tražilo je da u budžetu za narednu godinu bude obezbeđeno dodatnih 150 miliona dinara za pakete sa hranom i sredstvima za higijenu, za još 30.000 najugroženijih stanovnika.