nedelja 12. septembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Patrijarhu povelja fondacije "Pro Orijente"

Patrijarhu povelja fondacije "Pro Orijente"

BEČ - Patrijarhu srpskom Irineju u Beču je uručena povelja zaštitnika fondacije "Pro orijente". Fondacija "Pro orijente", posvećena saradnji sa pravoslavnim i staroorijentalnim crkvama, priredila je preksinoć Svečanu akademiju, u svečanoj sali Nacionalne biblioteke Austrije, u čast poglavara Srpske pravoslavne crkve. Tom prilikom predsednik "Pro orijente" Johan Marte uručio je patrijarhu povelju zaštitnika ove fondacije.

U pozdravnom govoru, Marte je ukazao na dobre odnose koje ova fondacija neguje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Biskup bečke nadbiskupije Franc Šarf je naglasio da je velika čast za Rimokatoličku crkvu u Austriji što je patrijarh Irinej za svoju prvu posetu inostranstvu odabrao baš u Beč.

Episkop bački Irinej, u svom obraćanju, kazao je da nije samo Srbija most koji povezuje Istok i Zapad, već i Beč. Svečani govor u čast uručenja povelje patrijarhu Irineju održao je nedakadašnji ambasador Austrije u Beogradu Mihael Veninger, koji je prisutnima predstavio njegov životni i duhovni put. On je istakao da je patrijarh Irinej učinio mnogo na ekumenizmu, i predstavlja iskaz privrženosti sa srpskim narodom.
"Vreme i prilike u kojima živimo kao imperativ nameću da se pre svega naše dve crkve, rimokatolička i pravoslavna, ponovo vrate sebi i da puteve koje su odlazili jedni od drugih vraćamo zajedničkim korenima", rekao je patrijarh Irinej uz napomenu da je počastvovan poveljom koju je dobio.

Patrijarh Irinej potom je održao govor "Srpska pravoslavna crkva i međucrkveni odnosi uz posebno uzimanje u obzir 1.700-godišnjice Milanskog edikta". Srpski patrijarh se nalazi u višednevnoj poseti Austriji, tokom koje će obići Linc i Beč. Povod za posetu Beču, koja je ujedno i prva poseta patrijarha Irineja inostranstvu, jeste jubilej bečke Crkvene opštine, osnovane pre 150 godina, kada je pravno registrovana kod austrijskih vlasti. Crkvena opština u Beču je i najstarija crkvena opština Eparhije srednjoevropske SPC. Tokom posete Austriji patrijarha će primiti najznačajnije ličnosti austrijskog političkog i verskog života.

U ponedeljak će se patrijarh Irinej sastati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, kao i gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom. Takođe, tog dana na programu je i poseta grčkom hramu Svete trojice u Beču, na poziv mitropolita austrijskog Mihaila iz Vaseljenske patrijaršije. Istog dana patrijarha će ugostiti i rimokatolički nadbiskup Beča, kardinal Kristof Šenborn, a potom je planirana poseta katedrali Svetog Stefana i katedralnom muzeju u kojem je u toku izložba "Srbija - kulturna spona Istoka i Zapada".

Patrijarh je sa četvoricom episkopa i 14 sveštenika služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu. Patrijarh Irinej boraviće u Beču do 14. septembra.