utorak 12. mart 2013.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sindikati za veći minimalac - 130 dinara sat

Sindikati za veći minimalac - 130 dinara sat

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost ocenili su da minimalnu cenu rada u Srbiji što pre treba povećati, naglašavajući da ni tada neće biti obezbeđena minimalna egzistencija radnika.

Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović kazao je da je stav tog sindikata da minimalna cena rada treba da bude poveća sa 115 dinara po satu na 130 dinara, jer za to postoje svi uslovi počev od inflacije koja je u poslednjih godinu dana bila oko 13 odsto, dok je kupovna moć pala između 40 i 45 odsto.

"Mislimo da povećanje na 130 dinara po satu apsolutno neće ugroziti poslodavce i da takva minimalna zarada mora da zaživi", kazao je on.

Mihajlović je dodao da očekuje da će se ovih dana naći neko rešenje sa Vladom Srbije i sa poslodavcima, naglašavajući da je "egzistencija radnika važnija od svih drugih problema".

"U Srbiji se već duže vremena socijalni dijalog koji je stvar dogovora fingira i najčešće se završava da vlada 'preseče' ukoliko nema dogovora. Očekujem da, ako poslodavci ne podrže naš predlog, premijer, odnosno Vlada, donese neku uredbu o novoj minimalnoj zaradi koja će važiti narednih šest meseci", kazao je on.

Prema rečima Mihajlovića, najveći problem oko minimalne zarade u Srbiji je to što to nije minimalac koji se isplaćuje kada poslodavac ima neki poremećaj, već je to osnov koji se uzima kada se obračunava zarada kod onog koji isplaćuje punu platu.

"Opteretili smo poslodavce koji dobro rade i dobro posluju, a uslugu činimo onima koji isplaćuju minimalac i to je sad postala praksa umesto da postane socijalna kategorija i da se isplaćuje u trenucima kada je poremećaj tržišta. To sad tera veliki broj poslodavaca u sivu zonu", kazao je potpredsednik S S S S.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak kazao je da bi minimalna cena rada u Srbiji trebalo da se poveća za minimum pet do "idealnih 10 odsto", ali da ni tada to ne bi bilo dovoljno. Čanak je naglasio da su svi ekonomski parametri koji određuju da li treba povećati minimalnu zaradu ispunjeni, dodajući da zaposleni nisu krivi za to.

"Država je najveći poslodavac u Srbiji i zbog toga verovatno ima matematiku koju drugi poslodavci nemaju. Jedno je nahraniti 500.000 ljudi a drugo 50. Država diktira stalno rušenje vrednosti cene rada, sem u predizbornim kampanjama kad je izuzetno galantna", kazao je Čanak.

On je dodao i da država izbegava da pregovara o socijalnom položaju radnika i podsetio da se na poslednjoj sednici Socijalno ekonomskog saveta (SES), na kojoj je trebalo da se odlučuje o "minimalcu", niko nije pojavio iz vlade i da je ta sednica otkazana.

"Nadamo se da će u dogledno vreme neko da se oglasi iz vlade i da kaže da ih uopšte ne zanima socijalni dijalog. Krajnje je vreme da otvore karte ili da kažu mi nemamo pare i zato ne možemo da podnesemo povećanje minimalne cene rada", kazao je predsednik sindikata Nezavisnost.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Srbije saopštili su ranije da smatraju da u prvoj polovini ove godine ne bi trebalo povećavati minimalnu cenu rada, jer se za to nisu stekli uslovi u privredi i da bi u ovom momentu samo povećanje minimalne cene za tri dinara povećalo namete poslodavcima za nekih 56 miliona evra.

Prema Zakonu o radu minimalnu zaradu određuje SES, a ukoliko se u roku od 10 dana od predviđenog roka ne postigne dogovor, odluku donosi vlada. Nova vrednost minimalne zarade trebalo je da bude objavljena do 1. marta.

Prošle godine minimalna zarada podignuta je sa 102 na 115 dinara po satu.