ponedeljak 12. mart 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Odluka o rehabilitaciji Draže još nije doneta

Odluka o rehabilitaciji Draže još nije doneta

Sledeće ročište zakazano je za 23. mart, kada bi trebalo da bude nastavljeno svedočenje predsednika Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata Slobodana Markovića

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu nije doneo odluku o rehabilitovanju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, jer je postupak povodom takvog zahteva još u toku, saopštio je danas taj sud.

Sledeće ročište zakazano je za 23. mart, kada bi trebalo da bude nastavljeno svedočenje predsednika Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata Slobodana Markovića.

Sud će potom saslušati i druge predložene svedoke, kao i razmotriti ostale dokaze koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.

Jedan beogradski dnevni list objavio je danas da će Mihailović "konačno biti rehabilitovan 23. marta". 

Imajući u vidu da postoji veliko interesovanje za tok postupka kako stručne, tako i javnosti uopšte, ne samo u našoj zemlji, sud je posebno upozorio medije da se uzdrže od "neistinitog" i "proizvoljnog" obaveštavanja javnosti. Bez prethodne provere u kojoj fazi se nalazi postupak, nezakonito se utiče na njegov dalji tok postupka, ali i njegovo okončanje, navodi sud u saopštenju.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihajloviću nije omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.

Mihajlović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan".

Državna komisija utvrdila je da je Mihajlović ubijen na Adi Ciganliji, ali sumnja se da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.