Glas Javnosti

Čeka se novih 150.000 vaučera za odmor u Srbiji

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Još nema najava da li će i kada biti pušteno u opticaj novih 150.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, saznajemo u Ministarstvu turizma i omladine. Iako je prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera podeljena još 15. januara i bilo je najavljeno da će vaučera biti i za ostale zainteresovane građane za sada se pouzdano još ništa ne zna.

Udruženje "Moja Srbija" uputilo je poziv Vladi Srbije da vaučere pusti tokom maja čime bi se zadovoljile potrebe građana da i ovaj deseti put zaredom iskoriste mogućnost subvencionisanog odmora u našoj zemlji. Problem je što su u januaru, kada su deljeni vaučeri, rezervisani mnogo veći kapaciteti od odobrene kvote. Kako je najavljeno da ubrzo stižu dodatni vaučeri ugostitelji su se nadali da će te rezervacije biti iskorišćene. Međutim, mnoge od njih su propale u februaru, martu i aprilu.
– Znamo da je oko 150.000 zainteresovanih, zato smo insistirali da bude odobreno toliko vaučera. Čekanje se odužilo, a želja mnogih je da iskoriste tu pogodnost i recimo rezervišu smeštaj u septembru, što može biti vrlo povoljno ako na raspolaganju imate 20.000 dinara od vaučera (kada na odmor ide recimo bračni par). Najveći broj građana koji u januaru nisu uspeli da predaju formulare i da ostvare pravo na subvencionisani smeštaj očekuje nastavak akcije kako bi bili u mogućnosti da organizuju svoj odmor u Srbiji po povlašćenim cenama – kaže Milan Ristić iz udruženja "Moja Srbija".

I on kaže da su se ugostitelji našli u problemu jer su tokom marta, aprila i maja imali veliki broj nepopunjenih termina zbog otkazivanja rezervacija i veruje da će se isti problemi nastaviti i tokom juna.
Udruženje "Moja Srbija" je u više navrata zahtevalo od Vlade Srbije da se kvota odobrenih vaučera poveća sa 100.000 na 250.000, da se vrednost vaučera poveća s 5.000 na 10.000 dinara, kao i da se početak akcije pomeri sa 1. januara na 1. februar. Prihvatanje prethodnih zahteva da se vrednost vaučera poveća sa 5.000 na 10.000 dinara i da se termin početka akcije pomeri na 15. januar, doprinelo je da ova subvencija ponovo postane veliki zamajac za razvoj domaćeg turizma u Srbiji, a da ugostitelji lakše i pravilnije organizuju rezervaciju svojih kapaciteta.
– Puštanjem u opticaj nove kvote vaučera vlada bi omogućila zainteresovanim građanima da iskoriste pravo na ovu popularnu subvenciju, a ugostiteljima da realizuju već izvršene rezervacije, što bi predstavljalo veliki podsticaj za dalja ulaganja i unapređenje njihovih smeštajnih kapaciteta – zaključio je Ristić.
Tokom prethodnih devet godina građanima Srbije je podeljeno više od milion vaučera, promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti, što predstavlja jasan pokazatelj koliko su isplative subvencije našim građanima i domaćoj privredi, poručuju iz ovog udruženja.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR