nedelja 11. jul 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Svakoj novoj zgradi energetski pasoš

SRBIJA MEĐU DESET ENERGETSKI NAJNEEFIKASNIJIH ZEMALJA

Svakoj novoj zgradi energetski pasoš

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema pravilnik energetske efikasnosti koji predviđa da svaki novi objekat u budućnosti, da bi dobio upotrebnu dozvolu, mora imati "pasoš energetske efikasnosti".

Donošenje pravilnika je najavljeno za septembar, a načelnik Odeljenja za građenje Jasminka Pavlović kaže da će energetski pasoš sadržavati podatke o tome koliko zgrada troši energije, koliko štedi, kao i informacije o karakteristikama objekta, lokaciji, troškovima grejanja...
Pavlovićeva je rekla da se zasad ne zna da li će ta oblast biti uređena jednim ili sa više takvih dokumenata, ali se zna da će pasoše moći da izdaju samo preduzeća koja imaju odgovarajući sertifikat, odnosno licencu Ministarstva životne sredine, kako je propisano Zakonom o planiranju i izgradnji. Vlasnici stanova imaće tačnu evidenciju koliko energije troše i koliko mogu da uštede na godišnjem ili mesečnom nivou. Pavlovićeva je navela da će novoizgrađeni objekti, da bi dobili pravo na korišćenje, morati prethodno da pribave elaborat o energetskoj efikasnosti.

Postojeći objekti, prema njenim rečima, imaće nešto drugačiji tretman jer će država raditi na tome da subvencijama stimuliše građane da započnu izolaciju svojih objekata kako bi uštedeli energiju. Ona je ukazala da Srbija spada u jednu od energetski najjneefikasnijih zemalja i da se 40 do 50 odsto električne i toplotne energije troši u stambenim objektima, a ostatak odlazi na infrastrukturne, proizvodne i druge vrste objekata.

Pavlovićeva je dodala da problem predstavlja i to što je veliki broj stambenih zgrada izgrađen šezdesetih i sedamdesetih godina, kada nije bila uobičajena toplotna izolacija. Ona je ukazala da Srbija troši znatno više energije po stanovniku nego druge zemlje i da je problem što se toplotna energija plaća prema kvadratnom metru, a ne onoliko koliko se zaista potroši. "Onoga trenutka kada uvedemo kalorimetre i plaćanje prema utrošenoj toplotnoj energiji mogli bismo da smanjimo 20 odsto potrošnje energije", kazala je Pavlovićeva.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavio je ranije da se u septembru očekuje donošenje uredbe kojom će biti predviđeno da se svaka adaptacija i izgradnja objekata radi pomoću materijala kojima će se omogućiti što bolja izolacija. Prema njegovim rečima, građanima će se subvencijama olakšati da dođu do takvih materijala, kako bi na kraju mogli da smanje potrošnju energije za zagrevanje prostorija.

Dulić je dodao da je za izolaciju jedne kuće od 100 kvadratnih metara materijalima domaće proizvodnje potrebno oko 2.500 evra i dodao da je između 300.000 i 400.000 kuća u zemlji energetski neefikasno, jer nemaju izolaciju zidova. Stručnjaci upozoravaju da Srbija troši po stanovniku 40 odsto više energije za grejanje i hlađenje nego što je to evropski prosek i da je neophodno voditi računa o energetskoj efikasnosti.