ponedeljak 11. jun 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Veća efikasnost u otkrivanju falsifikata

Veća efikasnost u otkrivanju falsifikata

BEOGRAD - Tržišna inspekcija je ove godine povećala efikasnost u otkrivanju falsifikovanih i krivotvorenih proizvoda u oblasti intelektualne svojine, izjavila je Vera Despotović iz Tržišne inspekcije.

Ona je podsetila da je lane donet zakon o optičkim diskovima, i dok nije bio na snazi tržišna inspekcija je u velikom broju kontrola u nelegalnim sivim zonama pronašla četiri-pet hiljada proizvoda kao što su cd-ovi i dvd-ovi.

Ove godine, kada je stupio na snagu taj zakon, samo u jednoj kontroli pronađeno 36.000 takvih proizvoda, rekla je Despotović gostujući na TV Pink.

Ona je istakla da ima dosta proizvoda u magacinima koji su povučeni sa tržišta zbog falsifikovanja, a da 23 odsto od ukupne količine zaplenjene robe čini garderoba.

Sedam odsto od ukupne količine zaplenjene robe čine igračke, 13 odsto hrana, pića, a ima i drugih raznih proizvoda, uključujući i tehničke, navela je Despotović.

"Našu efikasnost i sposobnost da otkrijemo falsifikovane i krivotvorene proizvode na tržištu povećala je saradnja sa nosiocima prava", rekla je Despotović.

Tržisna inspekcija sarađuje sa Zavodom za intelektualnu svojinu, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom carina, kazala je Despotović, ističući da postoji efikasna procedura za povlačenje proizvoda sa tržišta.

Despotović je najavila da će sutra biti održana konferencija o borbi protiv kriminala u oblasti intelektualne svojine na globalnom evropskom i internacionalnom nivou.