petak 11. mart 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Profesori se protive smanjenju časova latinskog

Profesori se protive smanjenju časova latinskog

BEOGRAD - Profesori i saradnici Odeljenja za klasične nauke beogradskog Filozofskog fakulteta negodovali su zbog najavljenog redukovanja nastave latinskog jezika, predviđenog planom za reformu gimnazija.

U pismu ministru prosvete Žarku Obradoviću, Nacionalnom prosvetnom savetu, Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Komisiji za izradu nastavnog plana za reformu gimnazija, članovi odeljenja upozoravaju da je u predlogu zastupljenosti pojedinih predmeta u budućem gimnazijskom školovanju, nastava latinskog jezika smanjena.

Upravnik odeljenja prof. dr Vojislav Jelić rekao je da su predlogom predviđena dva časa sedmično i to samo u prvom razredu.

"Bez obzira na to za koji će se smer ili modul učenik opredeliti u daljim razredima, on više nigde neće imati mogućnost da nastavi da uči latinski", rekao je Jelić.

Članovi odeljenja predlažu da se, osim u prvom razredu svih gimnazija, latinski zadrži i u drugom razredu za sve smerove, a da se u jezičkom smeru taj predmet uvrsti među obavezne izborne predmete sa dva do tri časa sedmično, a da u 3. i 4. razredu, bude fakultativni predmet na svim smerovima sa dva časa sedmično.

Profesori zameraju što ni na koji način nisu bili uključeni u reformu nastavnih programa u gimnazijama.

Profesor Jelić podseća da su ukidanje ili redukciju latinskog jezika sprovele u svojim školskim programima mnoge evropske zemlje, pre 15 ili 20 godina, ali da se ispostavilo da je taj potez bio pogrešan, pa u mnogim zemljama Evrope ali i u SAD, latinski oživljava.

Prema njegovim rečima, latinski jezik se vraća u škole jer je utvrđeno da predstavlja veliku olakšicu u daljem školovanju, pre svega budućih intelektualaca, i da studenti koji su ga učili brže i lakše savlađuju predviđene programe.

Latinski je utoliko dragoceniji što se očekuje da će sve veći broj ljudi morati neprestano da uči i da se usled čestog menjanja posla usavršava i menja pravce svog obrazovanja, smatra Jelić.

Planom reforme gimnazija predviđa se i smanjenje fonda časova informatike, zbog čega su ranije negodovala stručna udruženja i profesori.

Pojedini mediji preneli su prošle sedmice nezvanične informacije prema kojima će reformisani programi gimnazija, planirani za septembar, biti odloženi, ali se Ministarstvo prosvete za sada o tome nije oglašavalo.