četvrtak 10. decembar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Rado Srbi idu u Avganistan

IZAZOVI ISTINE - MILOVAN DRECUN

Rado Srbi idu u Avganistan

Ministar vojni uporno nastoji da nas - normalno misleće građane - ubedi da otadžbina nam Srbija nema većeg prijatelja od SAD i njenog globalnog buzdovana NATO. Malo-malo pa se ovde, ili tamo daleko, vojnim znanjem nadasve potkovan ministar sretne sa američkim zvaničnicima zaduženim za vojna i bezbednosna pitanja. Srbija je dospela na listu prijateljskih zemalja SAD i povratila povlašćeni status koji je u vreme Tita imala bivša Jugoslavija, poručio nam je Šutanovac iz drage nam Amerike! Takvu ocenu, naravno, ne sme da remeti otimanje Kosmeta koje iz prijateljskih pobuda prema srpskom narodu sprovodi Vašington sa svojom i NATO vojnom mašinerijom.

To ogromno američko prijateljstvo od koga će nas zasigurno mnogo boleti glava je proisteklo, kako reče ministar, iz dva ključna programa američke pomoći za odbranu u koje je Srbija upala, onako preko reda zbog prijateljstva. Reč je o programima koji Srbiji pružaju olakšice u modernizaciji vojske i za kupovinu američke vojne opreme. „Ovo je veoma veliki uspeh“ uskliknu ministar vojni. Prvo što mi pada na ovo malo preostale pameti, jer u današnjoj najdemokratskijoj zemlji na svetu gde te svakodnevno direktno u glavu bombarduju užasavajućim glupostima teško je ostati normalan, jeste zašto nam Amerika ne pomogne u obnavljanju onoga što nam je svojim bombarderima porušila ili u čišćenju od neeksplodiranih bombi?

Ozbiljnije pitanje je zašto uopšte treba da kupujemo američko oružje - šta će nam. Kao građanin Srbije neću da iz budžeta u čijem punjenju i sam učestvujem kupujemo oružje od onih koji su nas ubijali i tako nam surovo razarali zemlju 1999. godine. Nemoralno je to, ministre vojni. Sem toga, valjda i sami možemo da proizvedemo to nešto oružja za ovu našu vatrogasnu brigadu za kratko vreme naučenu da misli, govori i deluje proamerički i pronatovski. Odgovor na pitanje zašto Amerika hoće da nas kreditira u dodatnoj militarizaciji, odnosno naoružavanju, dao je sam ministar vojni kada je potvrdio da su se njegovi (ispravno zapažanje - njegovi a ne naši -) sagovornici interesovali i za mogućnosti učešća Vojske Srbije u mirovnim operacijama. To, na veliku žalost NATO lobiste ministra vojnog i još veću američku, „nije realno, ni praktično ni politički, sve dok se Vojska Srbije sasvim ne profesionalizuje i postane interoperabilna sa ostalim armijama sveta“. U tome je gvint.

Obuzet neograničenom srećom boravkom u Americi ministar se jednostavno rečeno izlanuo. Očigledno je već dogovoreno da Srbija da „topovsko meso“ (profesionalne vojnike) za američke borbene avanture u Avganistanu i ko zna gde, možda i negde na Kavkazu. Samo što se to krije od javnosti koja sigurno ne bi prihvatila da naši vojnici ginu u Avganistanu za američke geopolitičke interese a da ih saveznička nam američka vojska puškama na gotovs sprečava da se vrate na Kosmet, i dok se ne reše tehnički problemi.

Tajne više nema. Ministar je obećao „profesionalce“ (oni po njemu za razliku od ročnih vojnika nisu od krvi i mesa) za Avganistan. Samo je pre toga potrebno profesionalizovati vojsku i opremiti je američkim oružjem da bi postala interoperabilna sa američkom armijom. Zato nam Amerika daje kredit za kupovinu njenog oružja. Zato nam šalju svoje nacionalne gardiste da zidaju i vežbaju u Srbiji. Možda je baza Jug (Cepotina) tako ekspresno završena da bi naši i američki vojnici vežbali u njoj interoperabilnost pred odlazak u Avganistan (bolja bi varijanta bila da vežbaju u bazi Bondstil, zar ne). Drugim rečima, braćo Srbi dvostruko će nas namagarčiti: prijateljski nam otimaju Kosmet i teraju nas da sami finansiramo, doduše na kredit ali s kamatom, učešće naših vojnika u američkom ratu. Što bi pokojni Zoran Radmilović rekao - ja vam se prijatelji Amerikanci divim do imbecilnosti, a ministra vojnog p(r)ozivam da nas više ne vuče za nos - nek nam kaže istinu i nek prizna da je za njega i njegove otcepljenje Kosmeta kolateralna šteta našeg „prijateljstva“ s Amerikom.

Komentari

Sta vise ovome dodati,jedino insistirati da doticni(nedami se ni ime da mu spomenem) odgovori na sve ove cinjenice!