subota 10. jul 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Amfilohije: Na Kosovu traje borba neprestana

Amfilohije: Na Kosovu traje borba neprestana

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski i mjestobljustitetlj Eparhije raško-prizrenske Amfilohije poručio je da predstojeći čin svečanog ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji prvenstveno ima za cilj neprekinuto svedočenje prisustva SPC na Kosmetu, kao njenom vekovnom središtu.

Mitropolit je najavio da je u pripremi pojačanje stalnog prisustva patrijarha Irineja u Peći, postavljenjem njegovog vikara u Patrijaršiji i njegovim što češćim boravljenjem u svom vekovnom sedištu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavna crkve utvrdio je 3. oktobar za datum svečanog ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji.

"Kosovo i Metohija su prostor velikih svetinja ali i velikih iskušenja. Ta iskušenja se odražavaju i na život Crkve", naveo je mitropolit Amfilohije, podsetivši da je mesto prvog administratora bilo povereno penzionisanom episkopu Atanasiju, a sada njemu.

On kaže da je Eparhija raško-prizrenska raspeta, kao što je i "sav Kosmet i pravoslavni srpski narod koji tamo živi - na raspeću".

Na Kosovu traje "borba neprestana" kako naroda, tako i Crkve, kazao je mitropolit u intervjuu crnogorskom portalu "in4s".

"Narod koji je ostao posle najnovijih pogroma živi i opstaje vekovnim iskustvom, noseći trpjeljivo svoj Krst i znajući da je stradanje Krsta dobrođetelj", naveo je on.

Kao najvažniju potrebu Crkve na Kosmetu, mitropolit je označio održavanje i zaštitu onih koji su na Kosovu ostali, kao i pomoć onima koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Crkva se stara o obnovi porušenih hramova i za povratak sveštenika, naročito u gradove Prizren, Priština, Peć, Đakovica, jer povratak Crkve je najbolji preduslov za vraćanje naroda", kazao je mitropolit.

Komentari

А шта ће на ово рећи "мученик у Аудију" Артемије? На питање од куда Ауди од 57000 еура, каже да је Епископ у нивоу Министра.? Сада му духовна чеда збруњава грешни Милоје, експерт за етно село како су села у Србији мртва. У светлу баражне ватре коју често размењују ова двојица "отаца" небески Отац шаље јасне поруке Српском народу. У целој причи много је поштенији Амфилоквије него "ревнитељи". Он сигурно ходи земљом, класични прагматизам и покушава наћи баланс између сила овог света и Православља само њему знаног. "Ревнитељи" Артемијеви личе на неки чардак ни на небу ни на земљи. Они су као за истинско Православље а зарад "јединства" ипак мало флертују са највећом јереси у историји Цркве. "Deja vu", Кипријановци.