četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prerađuju opasan otpad u zoni vodozahvata

Ekološki pokret Srbije diže javnost „na noge“ zbog fabrike u Inđiji

Prerađuju opasan otpad u zoni vodozahvata

BEOGRAD - Ekološki pokret Srbije - Savez ekoloških organizacija Srbije upozorio je juče na opasnost od moguće ekološke katastrofe u opštini Inđija i tom regionu, gde bi početkom septembra trebalo da počne da radi bugarska fabrika za preradu opasnog otpada „Monbat“.

Nikola Aleksić, direktor lokalne organizacije Ekološki pokret Novog Sada, kaže da je fabrika izgrađena u sanitarnoj zoni regionalnog vodozahvata, odakle se vodom snabdeva nekoliko opština odnosno više od 100.000 stanovnika. Reč je o lokaciji na kojoj je zakonom zabranjeno da se gradi kaže Aleksić, najavljujući tim povodom današnju konferenciju za novinare .

S druge strane Dejan Dmitrović, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalno-stambene poslove SO Inđija u izjavi za Glas, tvrdi da je sve po zakonu i da „Monbat“ ima potrebne građevinske i druge dozvole (oko dvadesetak) i saglasnosti od nadležnih organa za izgradnju fabrike za reciklažu akumulatora.

Dmitrović ističe da je izgradnja stigla“ do krova“, i da će se ovaj objekat nalazi u industrijskoj zoni Inđije, gde inače svoje pogone već imaju i „Henkel“ (za proizvodnju građevinskog gipsa), jedna italijanska firma proizvodi hranu za pse...

- „Monbatu“ je zemljište izdato u zakup na 99 godina i on je obavezan da u roku od tri godine završi glavne građevinske radove - kaže Dmitrović, ne precizirajući kada bi fabrika mogla da proradi .

- Građevinsku dozvolu za izgradnju izdao je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i arhitekturu Novog Sada. Prošle godine završena je procena uticaja fabrike na životnu sredinu koja je objavljena i u dnevnim listovima, a od tada je prošlo nekoliko meseci. Svako ko je imao neke primedbe, mogao je da ih predoči, pa i građani .... rekao je Dmitrović.