četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko...

Društvo - ukratko...

Cvetković uručio sablje

BEOGRAD - Povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je na svečanosti u Domu Narodne skupštine rekao da je preduslov za izgradnju odbrane nastavak reforme i izgradnja efikasnog i ekonomski stabilnog sistema. Oficirima je na svečanosti ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio diplome dok im je Cvetković uručio oficirske sablje.     S. G.

U Valjevu poskupeo đački dinar

VALJEVO - U valjevskim srednjim školama „đački dinar“ koji se naplaćuje pri upisu u novu školsku godinu, iznosi 1.700 dinara, što je bio predlog Aktiva direktora pri Školskoj upravi za Kolubarski i Mačvanski okrug. Kako su agenciji Beta rekli direktori pojedinih srednjih škola, povećanje u odnosu na prošlu školsku godinu iznosi 200 dinara po učeniku.

Drugi upisni rok

 BEOGRAD - Učenici koji su ostali neupisani posle prvog kruga juče su ponovo podnosili prijavu i popunjavali listu sa najviše 20 želja za preostala slobodna mesta, a konačan raspored tih đaka po srednjim školama biće objavljen 11. jula, za kada je zakazan i upis, prenosi Tanjug. Svršeni osnovci su ove godine pokazali najveće interesovanje za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke, dok su najmanje atraktivni profili bili mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar...

Više od 4.500 žrtava nasilja

 BEOGRAD - Beogradsko Savetovalište protiv nasilja u porodici juče je saopštilo da mu se za 12 godina rada godišnje prosečno obraćalo 3.000 žena i dece žrtava nasilja, a prošle godine je taj broj dostigao 4.558. Od početka ove godine, savetovalištu se obratilo 2.316 žena, prenosi Fonet.
U svom sastavu savetovalište ima tri sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, čiji je kapacitet stalno popunjen, i jednu za žrtve trgovinom ljudima. Savetovalište radi svakog dana, uključujući praznike, od 10 do 19 časova, i ima stalno dostupno dežurstvo putem mobilnog telefona.

Letovanje za siromašnu decu

 BEOGRAD - Crveni krst Srbije saopštio je danas da će i ovog leta organizovati boravak za 2.150 socijalno ugrožene i dece romske nacionalnosti u odmaralištu u Baošićima kod Herceg Novog, prenosi Beta.
Kako je saopšteno, deca od osam do 14 godina boraviće od 17. jula deset dana u odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima.

Neophodna nova mreža sudova

 BEOGRAD - Pravosuđe u Srbiji od nove vlasti i parlamenta očekuje da što pre predlože i usvoje sistemske zakone, među kojima je posebno važan zakon o novoj mreži sudova, izjavila je juče predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero, prenosi Beta.
- Prioritet je da nova vlast i vlada donesu zakone koje čekamo od novog ustava, da uvedu izvesnost koja mora da zavlada u sudstvu, da bi ono moglo normalno da funkcioniše, a najbitnije je da ministarstvo predloži, a skupština usvoji zakon o novoj mreži sudova - rekla je Škero.

Inspekcija kreće u kontrolu

 ČAČAK - Zbog sve češćih pritužbi na odluku srednjih škola da naplaćuju upis prvaka po ceni od 1.500 dinara, prosvetna inspekcija u Čačku krenuće u kontrolu škola, izjavila je juče Fonetu načelnik školske uprave za Moravički okrug Dragica Simović.
- Na adresu školske uprave za Moravički okrug u Čačku za sada nisu stigle pismene žalbe, već veliki broj anonimnih, putem telefona - rekla je ona i najavila da će izdati nalog prosvetnim inspektorima da krenu u obilazak škola.