sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vlada krije najveće dužnike

I PORED NALOGA POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA, VLADA NE ODAJE INFORMACIJE O PET NAJVEĆIH INVESTICIJA U SRBIJI

Vlada krije najveće dužnike

U tajnosti se drže podaci o tome ko su deset najvećih dužnika države, kako je prodata Duvanska industrija Niš, ali i podaci o krivičnom postupku povodom smrti novinarke Dade Vujasinović

BEOGRAD - Vlada Srbije i pored naloga Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, krije informacije o pet najvećih investicija u Srbiji, piše beogradska štampa.
Vlada drži u tajnosti podatke o tome ko su deset najvećih dužnika države, kako je prodata Duvanska industrija Niš, ali i podatke o krivičnom postupku povodom smrti novinarke Dade Vujasinović, navode mediji.

Među podacima koje ne može niko da sazna su i odobrenje za izvođenje radova na PC "Ušće" u Beogradu, o nabavci "Železnica Srbije" polovnih vagona iz Švedske. Podaci koju su nepoznati tiču se i izgradnje mosta kod Beške kao i specifikacije remontovanih vagona i svih obaveza prema "Želvozu".

Šabić ocenjuje da je Ministarstvo finansija "neslavni lider" blokade informacija, koje čak u 20 slučajeva nije postupilo po obavezujućem rešenju poverenika. Ono uskraćuje i informacije o rezultatima kontrole budžetske inspekcije nad ministarstvima i drugim državnim organima od 2002. do 2009. godine.

- Iza uskraćivanja informacija ne krije se uvek kriminal, zloupotreba ili korupcija - kaže Šabić.
Ali njegovo iskustvo ukazuje na to da je svako neopravdano uskraćivanje informacija indikativno i da zaslužuje pažnju.

To govori i primer Naftne industrije Srbije. U vreme dok je bilo javno preduzeće rukovodstvo u nekoliko slučajeva nije postupalo po nalozima poverenika, čak i po pitanju, prema njegovim rečima, sasvim "trivijalnih" informacija.

Šta se krije u podacima nedostupnim javnosti, uprkos rešenju poverenika, o izgradnji žičare na Kopaoniku, projektima u opštini Preševo, Bujanovac i Medveđa, tenderskoj dokumentaciji većinskog vlasnika Srbija turista - Niš, o aukciji Albe - Novi Sad, ugovoru o prodaji akcija DDOR-a, dokumentaciji o prodaji firme Beko, ugovoru o zajedničkom ulaganju Krušika Valjevo i firme Irma ili o ugovoru NIS-a sa firmom "Trizon group", pitanje je na koje javnost čeka odgovore.