sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Svoboda: Položaj Roma na Kosovu mora biti bolji

Svoboda: Položaj Roma na Kosovu mora biti bolji

BEČ - Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda ocenio je da je situacija Roma na Kosovu veoma loša i da mora biti poboljšana.

- Potrebna nam je strategija za Rome na nivou Evropske unije, koja ne sme voditi ka tome da zemlje i opštine prepuste svoju odgovornost prema Romima - naglasio je Svoboda, potpredsednik Socijaldemokratskih partija Evrope, povodom debata u Evropskom parlamentu o Drugom evropskom samitu o Romima.

Strategija koju predlaže Svoboda treba da pruži podršku odgovornima na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u sprovođenju mera integracije Roma.

- Pitanje Roma mora da se odrazi kao težište u regionalnoj politici EU - podvukao je Svoboda i ukazao da EU, pored toga, ima posebnu odgovornost prema zemljama kandidatima na Balkanu.

Svoboda je kazao da je situacija Roma na Kosovu veoma loša i da zemlje članice EU moraju, zbog toga, da odustanu od repatrijacije Roma-izbeglica sa Kosova dok stanje tamo ne bude poboljšano. U razgovoru sa Skenderom Hisenijem on je naglasio da se od kosovskih vlasti očekuju napori oko integracije Roma.