sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Poslednji voz za legalizaciju

Ispred šaltera za legalizaciju objekata velike gužve, jer su mnogi čekali poslednji čas da predaju zahteve

Poslednji voz za legalizaciju

U Nišu se ni dan pre isteka roka za podnošenje zahteva za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata ne znaju ni uslovi ni cena legalizacije

BEOGRAD - Srbi su očito čekali poslednji momenat da predaju zahteve za legalizaciju stanova, kuća i poslovnih zgrada, a u dugačkim redovima u Sekretarijatu za legalizaciju u ulici 27. marta u Beogradu dva dana pre krajnjeg roka za predaju dokumentacije čekali su uglavnom ljudi koji žive u inostranstvu.
Među njima je bila i Gordana Garić, koja je doputovala iz Švajcarske samo da bi predala zahtev za legalizaciju kuće u Zemunu.

- Svaki put sam predavala, ali mi kuća još nije legalizovana. Menjan je generalni urbanistički plan i zato moram opet da gubim vreme. Sreća je što radim noću, pa sam uspela da spojim neke dane i dođem da predam zahtev - kaže Gordana za današnji "Kurir".
Jedan od razloga što su se građani u poslednjem trenutku setili da legalizuju svoju imovinu je i taj što su se nadali da će to umesto njih učiniti investitori.
- Došla sam da predam zahtev za legalizaciju stana u Žarkovu umesto jedne porodilje koja živi u Gračanici na Kosovu. Čekali su da investitor preda zahtev za legalizaciju čitave zgrade, a pošto on to nije učinio, stanari sad moraju sami - kaže mlađa Beograđanka.

Veći porez kao kazna

Sekretar sekretarijata za legalizaciju Predrag Vučić izjavio je da produženja roka za legalizaciju neće biti, a da će svi oni koji ne budu prijavili nelegalizovane nekretnine biti kažnjeni plaćanjem većeg poreza na imovinu. Pored toga, Zakon o planiranju i izgradnji predviđa mogućnost uklanjanja objekata koji ne budu legalizovani.


U Nišu se ni dan pre isteka roka za podnošenje zahteva za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata ne znaju ni uslovi ni cena legalizacije. Gradski uslužni centar u ulici Nikole Pašića pun je od jutra. Pitanja i dilema puno, a odgovora gotovo nijednog.
-      Sramota je da uslovi nisu jasni do poslednjeg dana! Došla sam da prijavim nešto, a ne znam ni cenu, ni da li ću to moći da platim! Kad smo prijavljivali kuće za porez i taj porez plaćali, niko nije pitao šta prijavljujemo i šta plaćamo! Pa, svako bi voleo da svojoj deci ostavi čisto stanje, ali ovako - "Prijavite se, pa ćemo videti", to je stvarno sramota - priča rezignirano Nadežda Cvetković, koja je došla da prijavi legalizaciju porodične kuće.

Ni gradonačelnik Niša Miloš Simonović, sem što je podsetio građane da rok ističe, ne govori o cenama.
-      Cena za legalizaciju objekta biće znatno smanjena - navodi se u saopštenju gradonačelnika objavljenom u ponedeljak na zvaničnom sajtu grada.