sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > NVO traže Čiplićevu ostavku

NVO traže Čiplićevu ostavku

BEOGRAD - Organizacija za lezbijska ljudska prava "Labris" saopštila je da su 52 organizacije civilnog društva zatražile od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da hitno i bez odlaganja podnese ostavku, zbog "opstrukcija i nepoznavanja zakona i elementarnog nepoznavanja ljudskih prava".
One su pozvale Vladu Srbije da predloži parlamentu razrešenje ministra Čiplića u slučaju da on odbije da se povuče sa te funkcije.

U saopštenju je navedeno da te organizacije nisu zadovoljne odnosom ministra prema organizacijama civilnog društva, a takođe kritikuju i Čiplićev odnos prema državnom sekretaru Marku Karadžiću.
Organizacije navode da su nezadovoljne i time što je Čiplić stao na stranu kandidata za poverenika za zaštitu ravnopravnosti Milutina Đuričića, koji, kako su ocenili, nema potrebne kvalifikacije, iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, kao i time što ga je Čiplić postavio na mesto posebnog savetnika u svom ministarstvu.

- Nakon što je 213 nevladinih organizacija i nekoliko saveta nacionalnih manjina podržalo Gorana Miletića kao kandidata za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ministar za ljudska i manjinska prava je svojim izjavama direktno opstruisao primenu Zakona o zabrani diskriminacije - navedeno je u saopštenju.
Takođe se ukazuje da je ministar Čiplić glasao za povlačenje Zakona o zabrani diskriminacije nakon pritiska iz redova verskih zajednica.
- Ovakvo ponašanje i izjave ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića ne ostavljaju mesta sumnji da nije dorastao funkciji koju obavlja te zahtevamo od njega da što hitnije podnese neopozivu ostavku na svoju funkciju-navodi se u saopštenju.