sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Novi udar gripa?

POSLE DVE NEDELJE BEZ IJEDNOG SLUČAJA OBOLEVANJA OD SVINJSKOG GRIPA JAVLJAJU SE NOVOOBOLELI

Novi udar gripa?

Dr Zoran Đurić: Vakcinacija je potrebna, ali taj medicinski poduhvat je propao zbog političara koji su ga sprovodili

BEOGRAD - Virus svinjskog gripa se opet širi. Iako ga pre dve nedelje nije bilo, poslednjih dana su već potvrđena tri slučaja.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", epidemiološka situacija u Srbiji ocenjena je kao nesigurna. Dosad je kod ukupno 705 građana potvrđeno prisustvo virusa A H1N1, dok je od posledica svinjskog gripa umrlo 83. U bolnicama je na lečenju 40 osoba, od kojih je dvoje na respiratorima.

Epidemiolog dr Predrag Kon, šef Radne grupe za praćenje pandemije gripa u Srbiji, potvrdio je za Kurir da je virus H1N1, nažalost, još prisutan u našoj zemlji.
- Pre dve nedelje nismo imali nijedan potvrđeni slučaj svinjskog gripa, ali njegova ponovna potvrda ukazuje da je on i dalje tu. Njegov potencijal ćemo i dalje ispitivati. U ovom času niko ne može da kaže da li će ponovo da krene obolevanje od svinjskog gripa ili ne - objašnjava dr Kon.
Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija je nesigurna.

Malo vakcinisanih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 17.12.2009. godine pa do kraja februara ove godine protiv svinjskog gripa vakcinisano je 149.698 osoba. Više od polovine cepljenih spada u hronične bolesnike. Od ukupnog broja vakcinisanih zdrave osobe čine 31,2 odsto, dok se samo četiri odsto vakcina potrošilo za zdravstvene radnike. Dosad je u Srbiji od novog gripa obolelo 6,2 odsto ukupne populacije, a imunitet na ovu bolest steklo je najmanje 750.000 do milion osoba.


- Ispitivanje ponašanja virusa H1N1 na našim prostorima trajaće do juna, kada ćemo moći da kažemo zašto nije bilo drugog velikog talasa i zašto se virus tako ponašao - kaže Kon.
A da se ponovo desi neki jak talas svinjskog gripa u Srbiji i nadležni građane pozovu da se vakcinišu, oni ih ne bi poslušali. Od 857.500 doza, koliko ih je ušlo u zemlju, cepilo se tek 149.698 osoba. Na lageru nam stoje 707.802 doza. To u evrima iznosi 6.016.317.
Dr Zoran Đurić, psihijatar, kaže da je fijasko vakcinacije i uopšte cele priče u vezi sa svinjskim gripom u Srbiji medicinsko-politički problem.

- S jedne strane, svinjski grip jeste ozbiljna bolest i najbolja zaštita je vakcinacija. S druge strane, građani su izgubili poverenje u "politički deo tog problema". U osnovi potpuno je ispravna vakcinacija protiv gripa, ali taj medicinski poduhvat da se zaštiti stanovništvo je propao zbog političara koji su ga sprovodili, jer se u svemu tome obavezno provlači priča o parama i nepoverenju. Ko je uzeo pare građana i kupio im nešto što nije dobro? Svetska zdravstvena organizacija pokušava da stvori način kako da upravlja pandemijama u svetu. To jeste gigantski poduhvat, ali "zubi se lome" i u svetu na toj "političkoj strani svinjskog gripa" - objašnjava taj stručnjak.