sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Maltretirani školarci svih uzrasta

ŠKOLSKE UPRAVE U SRBIJI SU OD POČETKA GODINE PRIJAVILE 140 SLUČAJEVA LAKŠIH OBLIKA NASILJA U ŠKOLAMA

Maltretirani školarci svih uzrasta

U program "Škole bez nasilja" uključeno je 196 škola iz 70 opština i u tim školama većina dece se oseća sigurnije. Srbija među zemljama u svetu sa nižim stepenom nasilja u školama

BEOGRAD - Školske uprave u Srbiji su od početka godine prijavile 140 slučajeva lakših oblika nasilja u školama, rekao je juče ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.
Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj je predstavljena primena programa "Škole bez nasilja", Obradović je rekao da nasilja ima i da su mu izložena deca različitih uzrasta, ali i da taj projekat "apsolutno daje rezultate".

Istraživanje Instituta za psihologiju sprovedeno u 116 škola pokazuje da 73 odsto dece voli da ide u školu, ali i da 65 odsto bar jednom u tri meseca iskusi neki oblik nasilja.
- Cilj projekta je da se nasilje potpuno iskoreni ili bar da se smanji - naveo je ministar i dodao da će škole koje se uključe u program dobiti po 4.500 evra za sprovođenje projekta.
Direktorka Unicefa u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je da je u program "Škole bez nasilja" uključeno 196 škola iz 70 opština u Srbiji i u tim školama u kojima je program sproveden većina dece se oseća sigurnije.
- Pravovremeno uočavanje nasilja daleko je delotvornije od kazne - kazala je ona i dodala da više pažnje treba posvetiti učenicima završnih razreda osnovne škole.

Snežana Savić iz Stratedžik marketinga kazala je da je primena programa najviše efekata dala u prepoznavanju nasilja. Prema njenim rečima, 16 odsto učenika kaže da ostaje bez pomoći kada se žali nastavniku, a 25 ako se obrati vršnjacima.
Autor knjige "Nasilje u školama" Dragan Popadić kazao je da je Srbija među zemljama u svetu sa nižim stepenom nasilja u školama i da je nasilje u školama različito zastupljeno - ponegde je 80 odsto učenika izloženo, a negde manje od 30. To zavisi od veličine škole, socijalno-ekonomskog razvoja, lokacije škole, a na agresiju kod dece utiče i tolerisanje nasilja u društvu i to što je u medijima značajno zastupljeno, kazao je on.
Unicef u saradnji sa Ministarstvom prosvete i lokalnim samoupravama program "Škola bez nasilja" sprovodi od 2005. godine.