sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Malović: Opravdana amnestija pred profesionalizaciju vojske

Malović: Opravdana amnestija pred profesionalizaciju vojske

Za krivična dela izbegavanja vojne obaveze vodi se oko 5.000 postupaka, a procena je da u inostranstvu živi oko 140.000 vojnih obveznika

BEOGRAD - Opravdano je amnestirati one koji nisu regulisali vojnu obavezu, jer novi propisi predviđaju profesionalizaciju Vojske Srbije, rekla je juče ministarka pravde Snežana Malović, obrazlažući Predlog zakona o amnestiji koji predviđa oslobađanje krivične odgovornosti i brisanje iz kaznene evidencije osuđenih i osumnjičenih.
Malović je dodala da se za krivična dela za koje se predlaže amnestija vodi oko 5.000 postupaka, uglavnom protiv građana Srbije koji žive u inostranstvu. Amnestijom će biti obuhvaćeni svi koji su od 18. aprila 2006. godine do stupanja na snagu novog zakona izbegli vojnu obavezu ili samovoljno napustili Vojsku Srbije.

Prema rečima ministarke, u inostranstvu je oko 140.000 vojnih obveznika, od čega oko 44.000 čine regruti, a godišnje se na zahtev oko 5.000 vojnih obveznika donese rešenje o produženju regrutne obaveze.
- U situaciji u kojoj se veliki broj vojnih obveznika nalazi u inostranstvu, a nije regulisao vojnu obavezu, nepravedno je celu krivicu za takav položaj pripisivati samo njima. Znatan broj vojnih obveznika u inostranstvu objektivno nije u mogućnosti da ostvari kontakt sa našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima radi regulisanja vojne obaveze zbog udaljenosti, nedovoljne informisanosti i troškova - rekla je Malović.

Ona je dodala da su vojni obveznici koji žive u inostranstvu najčešće mladi ljudi, koji opravdano strahuju od eventualnog hapšenja prilikom povratka u Srbiju kada žele da posete svoju porodicu.
Ministarka je navela da se izvestan broj državljana Srbije koji borave u inostranstvu, a nisu regulisali vojnu obavezu opredeljuje za ispis iz državljanstva Srbije i istakla da je evidentna potreba države da spreči odliv državljana.

Predviđeno je da se amnestija daje za krivična dela: izbegavanje vojne obaveze, izbegavanje popisa i pregleda, neizvršavanje materijalne obaveze, izbegavanje vojne službe onesposobljavanjem i obmanom i samovoljno odsustvovanje i bekstvo iz Vojske Srbije.
Oslobođenje od krivičnog gonjenja odnosi se na sva lica obuhvaćena amnestijom bez obzira na to da li je protiv njih već pokrenut krivični postupak ili je on u toku. To znači da postupak koji nije pokrenut više se ne može pokrenuti, a ako je postupak u toku biće obustavljen, što se odnosi i na kaznu.
Predloženi zakon o amnestiji pripremilo je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu.