sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > KC Srbije više ne zagađuje Beograd

MINISTAR MILOSAVLJEVIĆ OBIŠAO NOVU GASNU KOTLARNICU U KLINIČKOM CENTRU

KC Srbije više ne zagađuje Beograd

BEOGRAD-Predstavljajući rezultate projekta "Energetska efikasnost u Srbiji", Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da je, zahvaljujući novoj kotlarnici na gas Klinički centar Srbije prestao da bude najveći zagađivač na teritoriji Beograda.
Milosavljević je, predstavljajući rezultate projekta "Energetska efikasnost u Srbiji", istakao da je, zahvaljujući toj kotlarnici, ovo prva grejna sezona bez zagađivača kao što su sumpor i ugljen dioksid.
Prema Milosavljevićevim rečima, projekat energetske efikasnosti u Srbiji je u Svetskoj banci ocenjen kao najzeleniji projekat u svetu i iskustvo KCS biće primenjeno 2012. godine u Kliničkom centru u Nišu.

- U okviru projekta "Energetska efikasnost u Srbiji" potvrđene su značajne uštede nakon izgradnje nove kotlarnice na gas u Kliničkom centru Srbije. Ostvareno je smanjenje potrošnje toplotne energije i opšte efikasnosti za oko 30 odsto, kao i ušteda u potrošnji energenata, pouzdaniji i kvalitetniji rad sistema i smanjenje lokalnog i globalnog zagađenja prelaskom na čistija goriva za grejanje javnih zgrada u Srbiji - kazao je Milosavljević.

Ministar je rekao da je "ušteda u potrošnji energenata u 2009. iznosila oko 75 miliona dinara, a prihod KCS u istom periodu od prodaje toplotne energije iznosi oko 52 miliona dinara, što znači da je KCS ta sredstva usmerio na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, odnosno na nabavku opreme i tekuće održavanje".
On je podsetio da je u toku realizacija druge faze projekta u vrednosti od 28 miliona dolara, koji obuhvata rehabilitaciju energetskog sistema Kliničkog centra Niš i unapređenje energetske efikasnosti deset zdravstvenih ustanova.