sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > I đubre je resurs

U POLOVINI SRBIJE NEMA ORGANIZOVANOG ODNOŠENJA OTPADA

I đubre je resurs

Dulić: I ove godine ćemo, kroz akciju "Očistimo Srbiju", pomagati opštinama u sufinasiranju nabavke komunalne opreme, ali i obezbeđivanju investicija

BEOGRAD - Pokrivenost teritorije opština lokalnom komunalnom infrastrukturom u Srbiji u proseku iznosi oko 50 odsto, što znači da polovina zemlje nema organizovano odnošenje komunalnog otpada, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Dulić je ocenio da je to "veoma nezadovoljavajuća" situacija i istakao da će se ovih dana pred Vladom Srbije "najzad" naći i Strategija upravljanja komunalnim otpadom, koja se "čeka mnogo godina".
Ta strategija će " definitivno da zaokruži i definiše sve ono što su zadaci kako države, tako i lokalnih samouprava da bi se izborili sa tim ogromnim problemom", rekao je Dulić u Vladi Srbije.

On je ukazao da je kroz akciju "Očistimo Srbiju", pored svih postignutih rezultata koji se odnose na fizičko uklanjanje divljih deponija u više od polovine slučajeva, dobijen i veoma značajan podatak o situaciji na terenu.
-U mnogim opštinama pokrivenost teritorije opštine komunalnom infrastrukturom je veoma loša - kazao je Dulić i dodao da u celoj Srbiji prosek pokrivenosti lokalnom komunalnom infrastrukturom u smislu organizovanog odnošenja smeća u proseku iznosi oko 50 odsto.
- U godinama koje su pred nama taj problem napadamo, pokušavajući da ga rešimo - naglasio je ministar životne sredine.

Dulić je istakao da će resorno ministarstvo i ove godine kroz akciju "Očistimo Srbiju" pomagati opštinama u sufinansiranju nabavke komunalne opreme, boljoj organizaciji odnošenja komunalnog otpada, ali i obezbeđivanju investicija, kako kroz organizaciju regionalnih deponija, tako i kroz strateška partnerstva.
- Ti strateški partneri bi "trebalo da ulože dovoljno sredstava da se cela teritorija Srbije pokrije organizovanim odnošenjem smeća, a da se u tome nađe i ekonomski interes. Konkretni ekonomski interes odnosi se na to da "smeće neće završavati na deponijama, nego će prolaziti kroz sve one selektivne faze koje podrazumevaju primarnu i sekundarnu selekciju otpada, reciklažu, kompostiranje.. - naveo je Dulić i istakao da je otpad "danas svuda u svetu resurs, a ne đubre koje se baca na deponiju".