sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > EIB sutra o 10 miliona evra za Gazelu

EIB sutra o 10 miliona evra za Gazelu

BEOGRAD- Bord direktora Evropske investicione banke odlučivaće sutra o odobravanju Srbiji 10 miliona evra za početak rekonstrukcije beogradskog mosta Gazela, potvrđeno je u Javnom preduzeću "Putevi Srbije".
Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak kaže da bi EIB trebalo sutra da odobri 10 miliona evra, od ukupno predviđenih 33 miliona evra kredita za rekonstrukciju Gazele, dok će ostatak biti uplaćen kada se ispune sve obaveze prema Romima koji su živeli ispod mosta.

On je kazao da "Putevi Srbije" planiraju već 12. marta da potpišu ugovor sa austrijskom građevinskom firmom "Štrabag" i da bi radovi mogli da krenu "vrlo brzo".
Drobnjak je naveo da gradske vlasti i Ministarstvo rada i socijalne politike treba da potpišu amandman na Akcioni plan o raseljavanju Roma i da će EIB dati ostatak sredstava kada budu ispunjene sve obaveze u vezi s tim.

EIB bi trebalo da odobri Srbiji ukupno 93 miliona evra - 33 miliona za rekonstrukciju mosta Gazela i 60 miliona evra za obilaznicu oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca, rekao je generalni direktor "Puteva Srbije".

Planirano je da radovi na rekonstrukciji mosta Gazela traju 22 meseca.
"Por" će izvoditi radove na rekonstrukciji autoputa i dela obilaznice sa podizvođačem "Ratkom Mitrovićem", a na Gazeli "Štrabag" sa "Mostogradnjom" kao podizvođačem.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je, prema Drobnjakovim rečima, 23. februara odobrila 80 miliona evra - 25 miliona evra za rekonstrukciju deonice od Bubanj potoka do Surčina i 55 miliona evra za obilaznicu oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca.