sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dobrodošao i "Master ervejz"

Dobrodošao i "Master ervejz"

Miodrag Miljković: Država je okrenuta ka tržišnoj organizaciji srpskog vazduhoplovstva i u tom smislu pozdravljamo osnivanje još jedne domaće avio-kompanije u Nišu

BEOGRAD - Država je okrenuta ka tržišnoj organizaciji srpskog vazduhoplovstva i u tom smislu je dobrodošlo i osnivanje domaće avio-kompanije "Master ervejz" u Nišu, rekao je državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković.
- Tu firmu ne otvaraju Crnogorci, već "Montenegro d. o. o", firma koja u Beogradu postoji već četiri-pet godina. "Montenegro" je srpska firma, sa sedištem u Beogradu i oni osnivaju svoju podružnicu u Nišu - rekao je Miljković.
On je istakao da je sve u skladu sa našim zakonodavstvom i da nadležni organi "nemaju nikakva prava da to spreče".

- U principu, mi smo se okrenuli ka tržištu i tržišnoj organizaciji našeg vazduhoplovstva, otvorili smo tržište i za Evropu, a kamoli da nećemo za naše firme - rekao je Miljković.
On je naveo da je "Montenegro erlajnz" pre tri, četiri, godine dobio dozvolu za obavljanje poslova vazduhoplovnog operatora "AOC", koja je jedno vreme bila zamrznuta.
Direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Nebojša Starčević je ranije izjavio domaćim medijima da "Montenegro erlajnz" želi na teritoriji Srbije da registruje kompaniju koja će biti srpska, registrovana u Nišu i imati srpske oznake.
On je kazao da će nova kompanija imati sva prava koja ima "Jat ervejz", kao i da bi u maju ili junu već mogli da počnu da lete.
Avio-kompaniji "Master ervejz", u vlasništvu "Montenegro erlajnza", je 2006. godine zabranjeno da leti iz Niša.

"Master ervejz" je tada saopštio da je ta odluka nezakonita i doneta pod pritiskom srpskog Ministarstva za kapitalne investicije, da bi "Jat ervejzu" bilo omogućeno da leti iz Niša.
Aviokompanija "Master ervejz", kako je navedeno, dobila je sertifikate za rad u maju 2006. godine, a konkurisala je da u zimskom redu letenja 2006/2007. godine i leti iz Niša tri puta sedmično za Frankfurt i Cirih i dva puta nedeljno za Beč.
"Jat ervejz" je tada odbacio optužbe "Master ervejza" da stoji iza odluke Direktorata civilnog vazduhoplovstva da toj kompaniji zabrani redovne letove sa niškog aerodroma.