sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Decu vratili prestupniku

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ODLUČIO DA JE, UMESTO KOD HRANITELJA, BRATU I SESTRI N. T. (11) I L. T. (9) BOLJE KOD OCA

Decu vratili prestupniku

Kada je otac, za koga se sumnja da se bavio trgovinom ljudima, uhapšen, deca su završila u domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. Hraniteljka Živka Rančić priča kako bi je deca zvala noću, sa molbom da ih spase

BEOGRAD - Gradski centar za socijalni rad je, posle pet godina brige, oduzeo hraniteljki Živki Rančić brata i sestru, jedanaestogodišnjeg N. T i devetogodišnju L. T, i dodelio ih ocu Mihajlu Trišiću (43), koji je pre tri nedelje uhapšen zbog osnovane sumnje da se bavio trgovinom ljudima!
Posle njegovog hapšenja, decu su socijalni radnici odveli u dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici, a nekadašnja hraniteljka na sve načine pokušava da mališanima ponovo pruži topli dom.
- Majka im je Ukrajinka, prostitutka koja ih je napustila pre šest godina, kada je pobegla od njihovog oca - kaže za današnji Kurir Rančićeva.

Prema njenim rečima, otac ih se odrekao, otišao u Italiju, a ona je kao hraniteljica mališane pet godine gledala kao svoju rođenu decu. Rančićeva kaže da je otac počeo ponovo da ih posećuje pre dve godine, kada se vratio u Srbiju. Centar za socijalni rad mu je dozvolio da uzima decu vikendom, vodi ih u iznajmljeni stan na Voždovcu i ponedeljkom ih vraća u Veliko Gradište, gde su živela sa porodicom Rančić.
- Plakali su, nisu hteli da idu... Kada dođu, govorili su mi da ih je otac po nekoliko sati ostavljao u kafićima, a da su spavali u jednoj sobi zajedno s njim i Ruskinjom Aleksandrom, koju im je predstavio kao svoju devojku - potreseno priča Živka i kaže da su joj mališani govorili da Aleksandra šeta gola po stanu i da neće da se vraćaju tamo.

Čuvaću ih besplatno!

Optužbe odgovornih iz Centra za socijalni rad iz Velikog Gradišta koji tvrde da se bavila hraniteljstvom zbog materijalne koristi Živka negira i kaže da bi i sada brinula o deci bez ijednog dinara naknade.
- Spremna sam da ih oberučke prihvatim. Ne treba mi novac. Ta deca su anđeli koje bi svako poželeo! Duša mi se cepa kada znam da su u domu za nezbrinutu decu - ogorčeno priča Živka.

Deca ostaju u Zvečanskoj!

Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine u Zvečanskoj ulici, potvrdio je da se mališani skoro mesec dana nalaze u prihvatilištu centra.
- Tek kada sud odluči da li će ocu biti produžen pritvor, Gradski centar za socijalni rad će doneti odluku o tome gde će mališani biti smešteni - izjavio je Milačić.
Prema njegovim rečima, do tada će im prebivalište biti na ovoj adresi. On je naglasio da su brat i sestra jako dobra i lepo vaspitana deca, kao i da redovno pohađaju školu i imaju šira interesovanja.


Živka kaže da joj je Centar za socijalni rad Veliko Gradište 12. juna prošle godine oduzeo decu i dodelio ih ocu, uz obrazloženje da ona nije više podobna da se bavi hraniteljstvom i da je u interesu dece da žive sa ocem.
- Deca bi me zvala noću, kada ostanu sama sa molbom, da ih spasem! Plakali su, a ja sam se osećala nemoćno. Tešila sam ih, govorila im da će sve biti u redu, a znala sam da sam nemoćna - uplakano priča Živka.
Ona naglašava da je sve učinila i da ne postoji ustanova kojoj se nije obratila sa molbom da joj se deca ponovo dodele na staranje.

Dušan Damjanović, direktor Centra za socijalni rad Veliko Gradište, izjavio je za Kurir da je on tek nedavno saznao da je otac uhapšen zbog sumnje da se bavio trgovinom ljudima, a da su deca u Zvečanskoj.
- Postupili smo u skladu sa odlukama Centra za socijalni rad opštine Voždovac. Oni su ustanovili da je otac ispunio uslove za brigu o deci te su mu, na njegov zahtev, deca vraćena - rekao je Damjanović.
Odgovorni iz Gradskog centra za socijalni rad Beograd su, na pitanje na osnovu čega su ustanovili da je otac ispunio uslove za staranje nad decom, izjavili da su podaci koje od njih tražimo "poverljivi i da ih ne mogu davati u konkretnim slučajevima".