sreda 10. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Čiplić raspisuje izbore za nacionalne savete manjina

Čiplić raspisuje izbore za nacionalne savete manjina

Izbori bi trebalo da budu održani u poslednjoj nedelji maja, a najkasnije 6. juna

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić najavio je da će sutra doneti odluku o raspisivanju izbora za nacionalne savete manjina koje žive u Srbiji, dodajući da očekuje da će oni biti održani u poslednjoj nedelji maja, a najkasnije 6. juna.
Izbori će, rekao je on, biti održani u svih 167 opština u Srbiji i svi su izgledi da je, od 19 nacionalnih saveta, 15 manjinskih zajednica ispunilo uslov da svoje predstavnika bira na neposrednim izborima.

On je podsetio da je u ponoć istekao rok za predaju posebnih biračkih spiskova, kao i da se pravo za neposredne izbore stiče, ukoliko je u birački spisak jedne manjine upisano 50 odsto građana sa biračkim pravom od ukupnog broja zabeleženog na poslednjem popisu 2002. godine.

Prvi put, podsetio je ministar, izbore za nacionalne savete manjina sprovešće Albanci, Aškalije, Česi i Slovenci, a izbori po elektorskom principu biće održani u jednom danu.
- To je sjajna vest, posebno za Albance, i znak da u Srbiji nema nacionalnog programa i da pripadnici manjina imaju pravo da izražavaju svoj nacionalni identitet - rekao je Čiplić.

On je kazao da na taj način Srbija postaje lider u regionu kada je reč o obezbeđivanju prava nacionalnih manjina, jer to, praktično, znači da oni preuzimaju obavezuju i odgovornost za sopstveno obrazovanje, kulturu i informisanje.

- To znači da će manjine, zajedno sa lokalnom samoupravom, Pokrajinom ili Republikom, vršiti nadležnosti i preuzeti odgovornost za sopstveni identitet i odgovornost da svi budu uključeni u zajednicu na način kako je to propisano zakonom - naveo je ministar.

Osvrnuvši se na izbor poverenika za ravnopravnost, Čiplić je rekao da je to pitanje parlamenta u koje ministri i vlada nemaju zakonski osnov za mešanje.

Skupština, prema njegovim rečima, ima pravo da o tom pitanju pregovara sa civilnim sektorom, ali da, kako je rekao, svi moraju da znaju da demokratija zahteva da se ima više kandidata i da procedura izbora mora biti sprovedena po zakonu.

- Parlament će sigurno izabrati poverenika za ravnopravnost koji će uživati i ugled i poverenje svih - uveren je Čiplić.