četvrtak 9. decembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Gradonačelnik Beograda i ministar unutrašnjih poslova najodgovorniji političari

Gradonačelnik Beograda i ministar unutrašnjih poslova najodgovorniji političari

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić su pozitivan primer komunikacije sa građanima, a negativan ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, pokazuju podaci istraživanja sajta Istinomer.

- Tim Istinomera je u proteklih godinu dana analizirao 150 političara i drugih javnih ličnosti, ocenio 700 izjava, a pozitivni primeri komunikacije sa građanima i odgovorne politike su Đilas i Dačić - rekli su čelnici Istinomera, na konferenciji za novinare povodom godišnjice rada tog sajta.

Članica Savetodavnog odbora sajta Svetlana Logar rekla je da se podaci Istinomera poklapaju sa istraživanjima javnog mnenja i da je, prema poslednjem koje je rađeno u avgustu ove godine, više od 50 odsto građana reklo da odobrava rad Dačića kao ministra policije, a velika većina bi ponovo dala podršku Đilasu.

Direktorka projekta Istinomer Vukosava Crnjanski Šabović rekla je da je osnovna ideja Istinomera da promoviše odgovornost za javno izgovorenu reč i pozitivne primere na političkoj sceni.

- Izjave političara su teško ocenjive. Olako daju obećanja, a ne vodi se računa da li se ispunjavaju - navela je ona.

Glavni i odgovorni urednik sajta Zvonko Ninkov kazao je da negativnih primera loše komunikacije sa građanima ima mnogo više nego pozitivnih.

- Ono što je poražavajuće je da je od svih izgovorenih obećanja četvrtina ispunjena i da, u proseku, od četiri izgovorene tvrdnje tri nisu potpuno istinite - istakao je on.

On je kao negativnije primere naveo ministra za infrastrukturu Mrkonjića i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Dinkića.

- Ministar za infrastrukturu često sam sebi zadaje rokove, a često se ispostavi da ti rokovi ne mogu da se ispune. Ministar Dinkić je rekorder u broju datih obećanja, koja su pretežno neispunjena - naveo je on.

Kako je dodao, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, i pored dosledne politike, često "stvarnost demantuje", pa se ispostavlja da njegove izjave nisu tačne.

Predstavnici Istinomera naveli su da je 95 odsto ocenjivanih izjava od 2008. godine koje su date nacionalnim i pre svega štampanim medijima.