ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Zakon o energetici donosi niže cene

Zakon o energetici donosi niže cene

BEOGRAD - Državni sekretar za energetiku Srbije Dušan Mrakić ocenio je danas da će novi zakon o energetici doneti niže cene i veću sigurnost isporuke energije i energenata u Srbiji.

Mrakić je kazao da bi do snižavanja cena energenata u Srbiji novi zakon trebalo da dovede kroz otvaranje tržišta u svim energetskim sektorima.

On je istakao da je veoma zadovoljan efektima liberalizacije tržišta nafte i naftnih derivata u Srbiji, na kojem su od 1. januara ove godine omogućeni slobodan uvoz i formiranje cena goriva.

Taj segment energetike je primer kako stvari treba uređivati i u drugim sektorima, dodao je Mrakić.

Kako je kazao, novi zakon o energetici dodatno će povećati sigurnost snabdevanja naftom i naftnim derivatima uvođenjem obaveznih i operativnih rezervi nafte i goriva i uvesti kontrolu i bolji kvalitet goriva u Srbiji.

Novi zakon o energetici poboljšaće i uređenje tržišta gasa, a i omogućiti veću sigurnost svih korisnika u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevanju, istakao je Mrakić.

Prema njegovim rečima, najvažnija novina koju novi zakon donosi u trgovini gasom je pravo pristupa treće strane što je jedna od obaveza evropskog energetskog zakonodavstva koja još nije zaževela ni u svim članicama EU.

Mrakić je kazao da su obnovljivi izvori energije bili, a biće i u buduće jedan od prioriteta u radu Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

"Novi zakon o energetici će posebnu pažnju posvetiti tom sektoru tako što će investitorima biti garantovana veća pravna sigurnost, a i same procedure za realizaciju investicija će biti daleko jednostavnije", kazao je državni sekretar za energetiku.

Mrakić je istakao da su institucije Evropske unije zadužene za nadzor u sektoru energetike pozitivno ocenile nacrt zakona, kojim srbija ispunjava i obaveza preuzete pristupanjem Energetskoj zajednici.

Novi zakon, dodao je on, stvara i osnove za bole regulisanje oblasti energetske efikasnosti, koja će biti precizno uređena posebnim zakonom.

Taj zakon o racionalnoj upotrebi energije je završen i očekuje se da će uskoro biti upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje, kazao je državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Dušan Mrakić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o energetici okončana je u februaru i u toku su završna preciziranje teksta, nakon čega će biti upućen Vladi Srbije. Prema ranijim najavama iz vlade, zakon bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije do juna.