ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Trgovačke marže nisu neopravdano visoke

Trgovačke marže nisu neopravdano visoke

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da je "srpski mit" da su trgovačke marže u zemlji neopravdano visoke, kao i da će konkurencija stranih lanaca uticati na njihovo smanjenje.

"Prosečni trgovac u Srbiji ostvaruje maržu od 17 do 18 odsto, a na Zapadu između 21 i 22 odsto", rekao je predsednik PKS Bugarin u intervjuu za najnoviji broj beogradskog Agrobiznis magazina.

"Za trgovinu se najčešće govori da je lak put do novca. Zato imamo i dva srpska mita o trgovini - prvi je da su trgovačke marže u Srbiji neopravdano visoke i drugi - da će konkurencija stranih lanaca uticati na smanjenje marži", kazao je Bugarin.

Osim toga, istakao je Bugarin, marža reaguje na svaku promenu ekonomske politike zemlje i ako struja poskupi za 15 odsto, s tim da to ne važi za 1,5 miliona građana, ne treba zaboraviti da će se poskupljenje struje kroz proizvodnju i trgovinu preliti na finalne proizvode.

"Ili, ukoliko tolerišete nezakonitu prodaju na odloženo plaćanje uz prećutno objašnjenje da se tako pomaže narodu, a zaboravite reći da to odloženo plaćanje uglavnom finansiraju banke, koje svoju uslugu naplaćuju, a trgovci tu cenu kroz maržu prenose na kupce, vi ste opet na istom", istakao je Bugarin.

Prema Bugarinu, da bi prosečna trgovinska firma u Srbiji preživela potrebna joj je marža od oko 15 do 16 odsto.

"Ukoliko se na prodavanim proizvodima, kao što su ulje, šećer ili mleko zaradi, na primer, sedam odsto, onda marža za ostale proizvode mora biti najmanje 30 do 35 odsto", mišljenja je Bugarin.