ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Protest zbog Miljane Baletić

Protest zbog Miljane Baletić

NOVI SAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas su okarakterisali kao skandalozno pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autora i scenariste emisije "Portret Nikole Kusovca - glancanje mitova" na Radioteleviziji Vojvodine (RTV).

Milijana Baletić je jedan od simbola ratnohuškačkog novinarstva devedesetih godina, govora mržnje, promovisanja nacionalističke ideologije i nepoštovanja osnovnih etičkih standarda, ocenili su u saopštenju NUNS i NDNV.

Povratak Milijane Baletić u program RTV, javnog servisa koji finansiraju građani, otvoreni je šamar demokratskoj javnosti i predstavlja dokaz daljeg urušavanja ugleda novinarske profesije, ali i osnovnih moralnih načela, navodi se u saopštenju.

Da li je pojavljivanje Milijane Baletić u ulozi autora i scenariste na RTV poruka da ratni huškači neće odgovarati za svoje delovanje, već će za to biti nagrađeni, upitao je predsednik NDNV Dinko Gruhonjić.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović je izjavio da je to udruženje 2009. godine podnelo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba i novinara u Radioteleviziji Beograd, RTV Novi Sad, listovima Politika, Večernje novosti i drugim koji su svojim uticajem i značenjem, kao državna medijska preduzeća, sprovodili "ratnohuškačku propagandu" devedesetih godina.

Smatramo da su suodgovorni za ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije koja su dovela do ogromnih materijalnih gubitaka i ljudskih žrtava i najstrašnijih ratnih zločina.

Ratno izveštavanje Milijana Baletić potpada u delokrug te krivične prijave, rekao je Obradović.