ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Isti broj mobilnog ali drugi operater

Isti broj mobilnog ali drugi operater

BEOGRAD - U Srbiji će od 1. jula biti omogućeno prenošenje brojeva u mobilnoj telefoniji, izjavila je državana sekretarka za Digotalnu agendu Jasna Matić.

Ona je rekla da je, posle nekoliko odlaganja, 1. jul rok koji čvrsto stoji, dodajući da je prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trenutno u fazi testiranja.

"Sva tri opetratera testiraju opremu koju je postavila Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel), za sada niko nema pritužbe", rekla je državna sekretrka za Digitalnu agendu.

Matićeva je istakla da će građani moći da zadrže svoj broj mobilnog telefona, uključujući i pozivni broj, ali da promene operatere ako nisu zadovoljni uslugama, odnosom prema njima ili bilo kojim drugim aspekotom mobilne telefonije.

Prema njenim rečima, prenosovist brojeva po pravilu ne dovodi do "velike seobe" korisnika od jednog do drugog operatera, ali da sama ta mogućnost podiže kvalitet.

"Već i sama ta mogućnost podiže kvalitet odnosa sa korisnicima, podiže kvalitet usluga, jer operateri kad znaju da se možete naljutiti vrlo pažljivo sa vama komuniciraju i trude se na svaki način da vas zadrže", rekla je Jasna Matić.

U Srbiji rade tri operatera mobilne telefoniju - Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl, koji zajedno imaju oko 10 miliona korisnika.

Prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trebalo je da počne od 1. januara, ali je početak primene odložen zbog ponovljenog tenderskog postupka za nabavku opreme.

Prema Pravilniku o prenosivosti brojeva, korisnici će za prenos broja plaćati naknadu od 200 dinara novom operateru. Nakon prenosa broja novi operater je duža na plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj.

Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.