ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Akcije Telekoma vredeće manje od 40 evra

Akcije Telekoma vredeće manje od 40 evra

BEOGRAD - Izlazak kompanije "Telekom Srbija" na berzu ne treba odlagati iako će verovatno ponuda biti veća od tražnje za tim akcijama, što će uticati na cenu, izjavio je direktor konsultantske kuće "Sal konsalting" i berzanski stručnjak Branislav Ćosić.

"Očekujem da će cena padati jer će veliki broj građana hteti da to prodaje bez obzira na cenu. Naime, da je prodat paket od 51 odsto akcija 'Telekoma' po 1,4 milijardi evra, to bi otprilike bilo oko 40 evra po akciji. Međutim, pretpostavljam da će cena na berzi biti niža od toga", rekao je Ćosić.

Ćosić je istakao da ne treba očekivati pojavu velikih strateških investitora na berzi. Po Ćosiću, problem domaćeg tržišta kapitala je što nema jake institucionalne investitore, pre svega investicione i penzione fondove koji bi u značajnijoj meri učestvovali u kupovini akcija koje će prodavati građani.

To bi, smatra Ćosić, dovelo do uravnotežene ponude i tražnje i do realnije cene.
"Verujem da će se samo jedan mali broj akcija prodavati i ne očekujem da će se strateški investitor, koji želi većinski paket, kupovati preko berze. On to i ne može po zakonu, već mora da ide na objavu javne ponude i da se obaveže da će otkupiti akcije od svih akcionara", naglašava Ćosić.

Ovaj berzanski stručnjak smatra da će se na berzi u prvom talasu svakako pojaviti građani koji bi i sada ali i bilo kada, da su u prilici, akcije "Telekoma" prodali ispod cene jer im je neophodan novac, dok će svi drugi sačuvati te akcije i pričekati da dođe pravi trenutak za to.

Građani Srbije bi trebalo da dobiju 15 odsto akcija, a zaposleni u "Telekomu" šest, što ukupno čini 21 odsto akcija tog preduzeća.

Prema najavama, najduže do dva meseca bi trebalo da se završe aktivnosti na podeli besplatnih akcija građanima i zaposlenima u "Telekomu".

Predstoji još da se urade neki tehnički detalji u vezi sa tim poslom a zatim bi na leto ili posle leta, akcije "Telekoma" mogle da se pojave u trgovini na berzi.

Ćosić je objasnio i da postoji razlika između pojave na berzi javnog preduzeća pre ili nakon privatizacije i u dosadašnjoj praksi su bila prisutna oba slučaja.

On se ne slaže sa pojedinim ekonomskim i berzanskim kolegama da bi, izlaskom na berzu, manevarski prostor za buduću prodaju "Telekoma" bio smanjen.

"Izlazak na berzu nije povezan sa budućom prodajom. Ko bude kupovao većinski paket on će verovatno i malim akcionarima i ostalim instituicionalnim investitorima ponuditi da kupi i njihov paket", objasnio je Ćosić.

"'Telekom Srbija' je imao kupca i on bi ga imao i sada, ali je jedini problem što nema kupca po ceni od 1,4 milijardi evra. Pretpostavljam da ostale firme koje nisu htele da plate tu cenu, platile bi manje, recimo 1,3 ili 1,2 milijardi evra", naglasio je Ćosić.