utorak 8. decembar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Monetarni udar

KURS EVRA U SRBIJI ZA SAMO TRI DANA PORASTAO ZA ČAK TRI DINARA

Monetarni udar

Nema priliva inostrane štednje, nema privatizacije, osim nekih javnih preduzeća, teško da više možemo da se zadužimo, nema donacija. Zbog toga će dinar sledeće godine sigurno preći cifru od 100 dinara. Samo se postavlja pitanje kojom brzinom - kaže Ivan Nikolić, analitičar Ekonomskog instituta

BEOGRAD - Srpska nacionalna valuta je, kao i pred gotovo svaku Novu godinu, značajno oslabila - evro je za samo nekoliko dana ojačao za čak tri dinara. Kupovni kurs je blizu 97 dinara, a ekonomisti upozoravaju da nam ni ovakvo stanje nije realno i da će sledeće godine evro sigurno vredeti više od 100 dinara.
Ivan Nikolić, analitičar Ekonomskog instituta, objašnjava da je pad dinara počeo zbog smanjenja udela dinarskog dela u okviru deviznih rezervi zemlje.

- Bankama je od 18. novembra 2009. dozvoljeno da petinu deviznih rezervi izdvajaju u dinarima, umesto 25 odsto, kako je propisano ranije. One su tako bile primorane da s tržišta povuku oko 153 miliona evra, što je očigledno smanjilo ponudu deviza i oslabilo dinar. Međutim, 20 odsto je još uvek u dinarima i to je više od 600 miliona evra. A devizne rezerve ne mogu da budu devizne rezerve ako trećinu čine dinari, i to se sada vraća u normalu. Pored toga, nema priliva inostrane štednje, nema privatizacije, osim neki javnih preduzeća, teško da više možemo da se zadužimo, nema donacija. Zbog toga će dinar sledeće godine sigurno depresirati i preći cifru od 100 dinara. Samo se postavlja pitanje kojom brzinom - naglasio je Nikolić. On kaže da će priliv novca iz inostranstva, odnosno od gastarbajtera, uticati na kurs, ali da je to jednokratni efekat.

Evro realno 150 dinara

Miloje Kanjevac, direktor Instituta za tržišna istraživanja, objašnjava da je ovo samo mali pad dinara i da je realna vrednost evra 150 dinara.
- Ponavljam da bez realnog kursa nema napretka, izvoza, proizvodnje, zaposlenosti. Ovakav kurs samo pogoduje domaćim uvoznicima i stranim izvoznicima. Jednom rečju, mi radimo u korist svoje štete - ističe on i dodaje da kad u našoj zemlji budu odlučivali realni ljudi, mogao bi se očekivati i realan kurs.

Jelašić: Smirivanje deviznog tržišta

- Posle kraćih varijacija i nervoze došlo je do smirivanja deviznog tržišta na srednjem kursu od 96,2 dinara za evro - izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić Tanjugu.
Jelašić je ocenio da ne vidi nikakav trend sem onoga koji se ponekad dešava krajem godine i dodao da je na promenu kursa svakako uticalo smanjenje referentne kamate.
- Imamo dovoljno deviznih rezervi da postignemo dva ključna cilja, a to je da ne bude prevelikih dnevnih fluktuacija i da devizno tržište funkcioniše, što se desilo i tokom proteklog vikenda, kad je jedan broj banaka kupovao devize za dinare - rekao je Jelašić. - Narodna banka će upotrebiti svoje rezerve kad god to bude potrebno, a one sada premašuju 10 milijardi evra.
Da podsetimo, kurs dinara je krajem prošle godine u kratkom vremenskom intervalu skočio za više od 15 dinara: 7. oktobra prodajni kurs evra po NBS vredeo je 79,4 dinara, da bi početkom decembra otišao na 90,8 dinara. U toku istog meseca padao je po pet dinara i skakao do 88 dinara, da bi u januaru došao i do 96,62 dinara.

Ekonomista Zoran Popov misli da je ovaj skok evra veštački stvoren, i to zbog pojedinih izvoznika.
- Nekome je to odgovaralo zbog posla i zbog toga je evro skočio. Ubeđen sam da će za nekoliko dana krenuti nadole, jer je sada i prilika da se od naših ljudi iz inostranstva uzme nešto više deviza - kaže Popov. Prema njegovom mišljenju, realan kurs je oko 120 dinara.

Goran Nikolić, iz Instituta za evropske studije, smatra da će priliv doznaka iz inostranstva u decembru i početkom januara iznositi oko 300, 400 miliona evra i da će to u značajnoj meri uticati na kurs. On je rekao da visina kursa najviše zavisi od toga kako će se postaviti i NBS, odnosno da li će urgirati na međubankarskom deviznom tržištu ili ne. Kako nam je rekao Nebojša Atanacković, potpredsednik Unije poslodavaca Srbije, za privrednike je najvažnije da kurs bude stabilan, kako ne bi doživljavali šokove.

- Nama u privredi uglavnom odgovara kad je dinar jači, jer su naša zaduženja u devizama. A NBS se pohvalila da ima devizne rezerve na visokom nivou i nadam se da će intervenisati kako bi kurs ostao koliko-toliko stabilan - kaže Atanacković.
Inače, NBS je u petak intervenisala sa 42 miliona evra kako bi sprečila veće slabljenje dinara. Za odbranu dinara ove godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 593, 4 miliona evra.   

Ključne reči:

Komentari

Donacije za Srbiju su bile toliko velike da je Srbija mogla tri puta da se kompletno obnovi.Gde ej taj novac zavrsio ?.Rasudite sami.Cak se i Japanci cude koliko se trosi u Srbiji tako da je i njihova donacija postala tanka.Bogati smo sa tajkunima a i sa milione sirotinje koja nema parce hleba na dan.Pitajte bnase politicare koji nsu toliko ponosni na beli sengen.Kome ce to doneti dobro?Vecoj populaciji ili saki bogatasha kao i kriminalci.Opet narod ostaje uskracen onog najosnovnijeg zadovoljnog stomaka.