četvrtak 8. novembar 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vernici u četvrtak slave Mitrovdan

Vernici u četvrtak slave Mitrovdan

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi u četvrtak dan Svetog Dimitrija, u narodu nazvan Mitrovdan.

Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignosao je carevo naređenje da progoni hrišćane, i javno je propovedao hrišćanstvo.Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen.

Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike.

Prema predanju, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.Po broju ljudi koji slave tu slavu u Srbiji, Mitrovdan je na šestom mestu.