petak 8. jul 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sedam smrtnih povreda na gradilištima od početka godine

Sedam smrtnih povreda na gradilištima od početka godine

BEOGRAD - U prvoj polovini ove godine bilo je sedam smrtnih povreda na gradilištima, a prošle godine 35 smrtnih povreda na radu, od kojih 22 na gradilištima, izjavila je direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt. Prema njenim rečima, svake godine dogodi se oko 40 smrtnih povreda na radnom mestu.
Od 1. jula, investitori koji započinju radove dužni su da angažuju koordinatore kojima se dodatno obezbeđuje zdravlje na radu, rekla je Božić Trefalt, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
Investitor mora da angažuje koordinatora u fazi izrade projekta radi stvaranja plana preventivnih mera o tome gde se šta nalazi na gradilištu, rekla je Božić Trefalt.
Uloga koordinatora je da, ukoliko investitor ima dva ili više izvođača radova na gradilištu, koordinira između njih, objasnila je Božić Trefalt.
Prema rečima Božić Trefalt, stupila je na snagu uredba o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim i pokretnim gradilištima koja je doneta 2009. i u njenom većem delu već se primenjuje.
Božić Trefalt je navela da inspekcija rada kontroliše primenu uredbe i da su predviđene kazne u iznosu do milion dinara za investitore. Ona je navela da je do 100 koordinatora pohađalo obuku, ali da je Srbiji potrebno još stotinu koordinatora i da su to uglavnom inženjeri različite struke.