petak 8. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbijagas traži povećanje cene gasa

Srbijagas traži povećanje cene gasa

BEOGRAD - Srbijagas će u narednih nekoliko dana zatražiti povećanje cene gasa i to najverovatnije 20 odsto za domaćinstva i 15 odsto za preduzeća, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

On je novinarima rekao da su dugovanja za neplaćeni gas dostigla 680 miliona evra i da se gas u Srbiji plaća sa zakašnjenjem od 300 dana, što je, kako je rekao, neodrživo.

Bajatović je kazao da su im zbog toga dugovanaj samo po osnovu kursnih razlika oko 170 miliona evra. On je kazao da su počeli pregovori između Prve preduzetničke banke iz Bugarske i Srbijagasa o prodaji udela Srbijagasa u Staklari u Paraćinu.

Srbijagas bi na osnovu toga trebalo da dobije oko 35 miliona evra, kazao je on. Kada je reč o Petrohemiji, on je kazao da ta kompanija ima velike dugove, prvenstveno ka Srbijagasu, Naftnoj industriji Srbije i državi, te da rešenje treba tražiti u tom trouglu.

Azotara, koja je takođe prešla u vlasništvo Srbijagasa na osnovu dugova koje je imala prema tom javnom preduzeću, u procesu je restrukturiranja i ima oko 130-140 miliona evra starog duga, dodao je Bajatović.